Categorieën

Service

Schiedam maakt zich op voor komst asielzoekers

Schiedam maakt zich op voor komst asielzoekers
Nieuws

Schiedam maakt zich op voor komst asielzoekers

  • Redactie
  • 28-12-2021
  • Nieuws
Schiedam maakt zich op voor komst asielzoekers

Foto's: Schiedam24 en Flashphoto


SCHIEDAM - Schiedam is klaar voor de komst van asielzoekers naar de tijdelijke opvang aan boord van De Nassau. Bijna dan.

Het schip ligt er, Schulz Rijnvaart heeft de keuken gevuld met levensmiddelen, de catering van Cruisinc is geregeld. Voor de deur wordt nog gegraven aan de directe aansluiting op het riool - 'dat scheelt gedoe met tanks' - en de aggregaten kunnen hopelijk iets verder gezet worden, op het terrein van Nolet, om geluidsoverlast te vermijden. 

De kamers aan boord - met in totaal 66 bedden - zijn gestofzuigd en schoongemaakt, de mensen die de asielzoekers op gaan vangen zijn er klaar voor, zo vertelt Leon Verzijden, wijktoezichthouder en namens de gemeente aangesteld als projectmanager van de komst van dit opvangschip. 

Er is toezicht, door de zes man bemanning, door twee beveiligers, door een nachtwaker, en door camera's. Maar de vijftig tot zestig asielzoekers die worden verwacht - 'we weten alleen dat het mannen en vrouwen en stellen van achttien-plus zijn' - zijn in principe vrij om te gaan en staan waar ze willen. Ook al zijn er huisregels: liefst voor half elf aan boord, na tienen geen gasten meer aan boord. Niet roken op de kamers, geen drankmisbruik, geen vechtpartijtjes of ander geweld. "We gaan er als Schiedam nog iets strakker op zitten dan de COA", aldus Verzijden. Wangedrag zoals hiervoor genoemd komt op een waarschuwing, en een tweede van zo'n gele kaart betekent het schip verlaten en terug naar COA. Verzijden: "Dat gaan we zonodig afdwingen."

Hij heeft nog betrekkelijk weinig reacties 'vanuit de stad' gehad. Verschillende organisaties zijn wel doende om plannen te maken over eventuele diensten aan de nieuwkomers in Schiedam. Denk aan de kledingbank, aldus Verzijden. "Als mensen kleding willen brengen gaan we dat bij de kledingbank verzamelen, om te voorkomen dat mensen hier met hun zak naar het schip komen, en ook vanwege de veiligheid aan boord. En als het te veel is, of niet nodig blijkt, dan gaat het naar Het Goed." De kans dat er behoorlijk wat vraag naar spullen is, is groot, aldus een vertegenwoordiger van de Veiigheidsregio Rotterdam-Rijnmond. "Ik was eerder betrokken bij de opvang in Rotterdam en daar zag je dat mensen werkelijk niet wisten hoe ze het hadden en met niets naar hier zijn gekomen."

Er worden nog huisregels vertaald, welkomspakketjes worden samengesteld - 'met scheerspullen en ook dingen voor de dames' - er is contact met een huisarts voor de medische begeleiding van mensen, de Coronatests zijn aan boord. Dat wordt wel spannend: twee keer per week, zo is de bedoeling, zal er getest worden. Is er een positieve test, dan wordt deze persoon opgevangen op een centrale locatie in het land en dienen de andere asielzoekers op het schip in quarantaine te gaan. Ieder betrokken bij de opvang hoopt dat dit lot het gezelschap bespaard zal blijven.

Het onderdek bestaat uit de slaapkamers van de asielzoekers, het bovendek zal gaan dienen als huiskamer. Normaliter wordt De Nassau ingezet voor vakanties, en dan dient het bovendek als restaurant en ontmoetingsruimte. Er is overleg met het Rode Kruis voor het mogelijk organiseren van dagbesteding. "Maar eerst is het afwachten wat de mensen zelf willen", aldus Verzijden. Onduidelijk is wie er komen, hoe lang ze al in Nederland zijn. "Misschien willen ze vooral rusten en zo min mogelijk dingen aan hun hoofd." Maar de sportcoaches van de gemeente zijn er klaar voor om met asielzoekers bijvoorbeeld de fitnessapparaten op de Maasboulevard te gaan gebruiken. 

Het is allemaal nog te bezien hoe het gaat lopen. Wat willen de mensen aan boord? Ontstaan er contacten met Schiedammers? Verzijden hoopt dat het op eenzelfde manier verloopt als vier jaar geleden rond de opvang op de Willem Passtoorsstraat. "Ook toen waren er mensen die de komst van de asielzoekers niet zagen zitten. Maar het is omgeslagen: de buurt organiseerde na verloop van tijd een barbecue met de asielzoekers. Ik hoop dat het hier net zo gaat. Op het Straussplein woont een man die toen in de opvang zat, een kapper uit Syrië. Ik denk dat ik hem maar eens ga bellen of hij mee wil doen om de cirkel rond te maken en hier de mensen wil komen knippen."

Morgen worden de asielzoekers verwacht.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.