Schiedam meest historisch in de Rijnmond

05-04-2017 Nieuws Kor Kegel

Schiedam heeft de meest historische binnenstad van de Rotterdanse regio

SCHIEDAM – Een kleine veertig jaar geleden stond Schiedam bekend als het Culinaire Hart van de Rijnmond. Dat was te danken aan pionierende restauranthouders die hun gastronomische kwaliteiten opzettelijk combineerden met de historische waarden van de Schiedamse binnenstad. Denk aan bistro Hosman Frères, Europoort, De Gouwe Geit.  

Op culinair gebied hebben meer gemeenten in de Rotterdamse regio een ontwikkeling doorgemaakt, waardoor de bijnaam Culinaire Hart van de Rijnmond niet automatisch meer aan Schiedam toevalt.

Maar er is een nieuw besef voor in de plaats gekomen: Schiedam heeft de grootste historische binnenstad van de Rijnmond. Met 550 monumenten scoort Schiedam hoger dan andere oude steden zoals Vlaardingen, Maassluis en Brielle.

Dat gegeven wordt nu door het comité Open Monumentendagen aangegrepen om de bewoners en eigenaren van de rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten te vragen om de panden open te stellen tijdens de komende Monumentendag in het tweede weekend van september.

“De ervaring leert dat er vaak mooie gesprekken ontstaan tussen bewoners en bezoekers, die juist vanwege hun liefde voor de geschiedenis naar Schiedam gekomen zijn. En dan gaat het ze niet alleen om de grote monumenten zoals de Korenbeurs of het Stedelijk Museum, maar juist ook om de kleinere panden. Deze geven immers een indruk van het dagelijks leven in het verleden”, zegt het comité. 

Natuurlijk heeft elke bewoner zijn privévertrekken die ook privé kunnen blijven, maar daarnaast is er in menig monument genoeg te tonen aan het belangstellend publiek. “Vaak is een mooie trap alleen of een woonkamer met historische elementen al genoeg om een bezoek de moeite waard te maken”, aldus het comité. Als bewoners zelf de tijd niet hebben om publiek te ontvangen, biedt het comité aan om daar vrijwilligers voor te benaderen.  

Overigens: de monumenten van het oude Kethel en Spaland zijn meegeteld in het totaalaantal van Schiedam.