Schiedam piekt met aantal boa's en boetes

02-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Burgemeester Lamers heeft de meeste boa's ingezet. Foto: Jan van der Ploeg

SCHIEDAM – Er zijn per gemeente enorme verschillen in het aantal Coronaboetes dat is uitgeschreven door de bijzondere opsporingsambtenaren (boa's). In de gemeente Schiedam zijn liefst 36 boa’s bezig geweest met boetes uit te schrijven. Met de 639 boetes totaal staat Schiedam op de koppositie in de nationale Top 10 van Coronaboetes.

Gerekend naar het aantal boetes per boa staat echter Waterland op nummer één. De drie boa’s van Waterland deelden samen 325 boetes uit.  

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur. Alle 355 gemeenten in Nederland zijn naar de cijfers gevraagd en 238 gemeenten reageerden. Het gaat over de periode van half maart tot half juni. Tegenover de 639 boetes in Schiedam staan slechts 57 boetes die in een vergelijkbare stad als Vlaardingen werden uitgeschreven.  

Schiedam is dus uitermate streng geweest, al beriep burgemeester Cor Lamers zich op regionale afspraken. Het blijkt dat ook in de Rijnmond zeer verschillend werd opgetreden. Schiedam haalde landelijk nieuws met de vier boetes die aan gebakjes etende mensen in de achtertuin van de Grote Kerk werden uitgedeeld omdat ze aan groepsvorming gedaan zouden hebben.  

Grote gemeenten als Emmen en Schagen noteerden in die zelfde periode geen enkele coronaboete. Meer dan tachtig gemeenten die reageerden, deelden geen enkele boete uit. Het Openbaar Ministerie heeft becijferd dat het aantal boetes begin mei in heel Nederland op 18.000 stond. Een aantal daarvan is uitgeschreven door de politie, maar een groot deel is afkomstig van gemeentelijke boa's. 

In de Top 3 staat na Waterland en Schiedam de gemeente Valkenburg aan de Geul met 104 boetes. West Betuwe scoorde 148 boetes, maar dat is per tienduizend inwoners minder dan Valkenburg. Alle andere gemeenten die op de enquête van Nieuwsuur reageerden bleven met het aantal Coronaboetes onder de honderd.  

De waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, reageerde naar Nieuwsuur verbaasd te zijn over de verschillen. De aansturing is de boosdoener, denkt hij. "Wij zeggen: spreek mensen aan, stel je open op. Vraag waarom sommige mensen te dicht bij elkaar zitten. Probeer tot een gesprek te komen over wat goed en fout gaat." 
In zijn buurgemeente Schiedam zijn de meeste boetes uitgedeeld. "Ik denk dat men daar echt een andere opdracht heeft gekregen. Wij hebben heel nadrukkelijk gezegd: wees terughoudend, geef mensen eigen verantwoordelijkheid en treed op als het echt niet anders kan." 
Zijn Schiedamse collega Lamers liet eerder weten dat regionaal de afspraak was gemaakt dat na een periode van waarschuwen overgegaan zou worden tot handhaven, dus bekeuren.