Schiedam vraagt toeristen voorlopig geen belasting

04-11-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Schiedam heeft geen toeristenbelasting en zal die op afzienbare termijn ook niet krijgen. Dat werd vanavond duidelijk tijdens de Raadscommissie.

John Maris van Progressief Schiedam vroeg in de vergadering waarin ook de fiscale verordeningen besproken werden, waarom Schiedam geen toeristenbelasting heeft. Volgens wethouder Alexander van Steenderen is een belasting niet 'het eerste signaal' dat hij bezoekers van de stad en de aanbieders van overnachtingen wil geven.

Gaande de discussie werd duidelijk dat één euro per persoon per nacht een tarief is dat elders wordt aangehouden als belasting voor toeristen die een stad aandoen. “Denkt u echt dat een belasting van één euro mensen die van plan zijn Schiedam te bezoeken, hiervan afhouden”, zo vroeg Maris de wethouder. “Laten we nu eerst eens een goede basis leggen en zorgen dat er toeristen komen”, zo benadrukte Van Steenderen. Bedenk ook dat er uitvoeringskosten zijn, aldus de wethouder die over toerisme gaat.

Maris stelde ook vragen over de hoogte van de hondenbelasting. “Schiedam hoort tot de top drie, vier van Nederland, zonder dat er sprake is van echt beleid. Het lijkt er op dat de hondenbelasting vooral een melkkoe is.” Hij kondigde aan hierover een motie voor te bereiden, die in de komende vergadering de raad zal worden voorgelegd. Wethouder Patricia van Aaken kondigde in dit verband aan de komende tijd werk te maken van 'het afstoffen van het beleid voor wat betreft dierenwelzijn'. Het college stelt voor de hondenbelasting per 1 januari te verhogen van 118 naar 120 euro per hond.

Een andere vraag over de belastingtarieven van Schiedam kwam van Robert Berns van Christen Unie / SGP. Er is sprake van een blijvende vrijstelling van de onroerende zaakbelasting (ozb) voor sportverenigingen die deze tot op heden ook niet betalen. Berns vroeg zich af of dit ook blijft gelden voor de clubs die naar het A4-dak verhuizen. Wethouder Nathalie Gouweleeuw van Financiën legde uit dat het in het kader van behoorlijk bestuur onwenselijk is clubs die nu nog zijn vrijgesteld van ozb, plotsklaps te confronteren met een belasting die kan oplopen tot 7000 à 9000 euro. “Of ze nu naar het A4-dak gaan of niet.” Wel wil Gouweleeuw gaan praten over hoe structureel, voor de langere termijn, om te gaan met de ozb voor sportclubs.

Een laatste punt dat duidelijk werd tijdens de Raadscommissie is dat non-profit organisaties worden vrijgesteld van het betalen van legeskosten als zij een evenement organiseren. “Het gaat er om dat zij een vergunning aanvragen, zodat de politie en brandweer weet wat er gebeurt, niet dat zij leges betalen”, aldus burgemeester Cor Lamers.

 

 Gerelateerd