Schiedam waarschuwt voor 'lenen' identiteitsbewijzen

07-08-2019 Nieuws Redactie

Klantcontactcentrum van Schiedam; foto: gemeente


SCHIEDAM - De gemeente Schiedam waarschuwt jongeren voor het uitlenen van hun identiteitskaart of paspoort.

Dat komt volgens de gemeente steeds vaker. Een belangrijk motief kan zijn het verkrijgen van alcohol, of om binnen te komen op een feest. Hoe begrijpelijk ook, formeel is het  identiteitsfraude, zo waarschuwt Schiedam. Helemaal als er gegevens op het identiteitsbewijs worden veranderd.

Identiteitsfraude is geen licht vergrijp, zo stelt de gemeente. "Het kan ertoe leiden dat de jongere wordt opgenomen in het Register paspoortsignaleringen (RPS). De fraude is strafbaar en kan leiden tot een boete. Zowel degene die de identiteitskaart leent als degene die de identiteitskaart uitleent, kan worden opgenomen in het RPS."

De opname in het RPS is een bestuurlijke maatregel die het Nederlandse reisdocument beschermt. Een vermelding in het RPS kan betekenen dat deze persoon tijdelijk geen identiteitsbewijs kan krijgen. Ook kan er gedoe ontstaan met de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Die is vaak nodig voor een stage of een baan. Weinig jongeren beseffen volgens Schiedam dat het gebruiken van het ID van een ander zulke gevolgen kan hebben, aldus Schiedam.Gerelateerd