Schiedammer een van de douaniers die 'plat' zijn

03-06-2018 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Een Schiedammer is een van de drie douaniers die verdacht worden van het mogelijk maken van drugssmokkel.

De NOS en RTV Rijnmond deden gezamenlijk onderzoek naar de nog altijd wijdverbreide medewerking aan smokkel door havenmedewerkers en douanepersoneel. Zij zagen uitgeschreven gesprekken in die onderdeel zijn van een groot drugsonderzoek. Het Acht uur journaal bericht er net over.

Recent zijn er twee douaniers vervolgd voor het mogelijk maken van drugssmokkel. Maar daarmee is de Rotterdamse haven allerminst 'gesloten' voor drugscriminelen.

In april meldde het Openbaar Ministerie de aanhouding van acht verdachten die via de Rotterdamse haven op grote schaal drugs invoerden. Een van de verdachten is een medewerker van de belastingdienst. De verdachten werden bespied en afgeluisterd door de politie. Zij spraken ook over betalingen aan ’strepen’, medewerkers van politie of douane. Daar zouden miljoenen mee gemoeid zijn.

Uit de gesprekken tussen de drugsverdachten valt op te maken dat er zeker drie douaniers ’plat’ (corrupt) zijn. Een van de douaniers zou uit Schiedam komen, een tweede een hoge functie hebben binnen de douane en een derde is met zijn voornaam genoemd.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of er strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de douanemedewerkers.


Gerelateerd