Schiedammer langer vast na rellen Rotterdam

23-11-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De eerste Schiedammer waar burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteravond op tv bij Jinek over sprak, is een negentienjarige inwoner van de stad. Hij werd vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris, samen met drie andere betrokkenen bij de rellen in Rotterdam afgelopen vrijdag.

Naar aanleiding van de voorgeleiding blijft de Schiedammer in ieder geval nog veertien dagen vast zitten, zo meldt het Openbaar Ministerie. De verdenking is openlijke geweldpleging; hij zou voorwerpen naar politiemensen hebben gegooid.

Gisteravond noemde Aboutaleb de deelname van veel niet-Rotterdammers aan de 'orgie van geweld', neergezet als protest tegen de Coronamaatregelen van de overheid. Specifiek noemde hij Schiedammers en Vlaardingers als opgepakten die zich de komende tijd voor de rechter moeten verantwoorden. Zie hier.

Morgen vinden voor de Rotterdamse rechtbank de eerste drie supersnelrechtzittingen plaats. Op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen en personen brengt het Openbaar Ministerie een 29-jarige man uit Delft, een 21-jarige Rotterdammer en een 26-jarige vrouw uit Spijkenisse voor de rechter. Zij zouden met name de politie hebben bekogeld met voorwerpen.

De mensen die vanmorgen zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris zijn behalve de Schiedammers een 29- en een 33-jarige Rotterdammer en een 23-jarige man uit Dordrecht. De laatste is op vrije voeten gesteld, ook al is hij nog verdacht van het gooien van voorwerpen naar de politie. De 33-jarige Rotterdammer zou een agent met een ijzeren staaf hebben willen slaan; hem wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Bij de rellen raakten zeven betrokkenen gewond, aldus Aboutaleb, waarvan vier met schotwonden. Een agent liep een gebroken been op, anderen kampen met schrammen en builen en vrezen ook gehoorschade.Gerelateerd