Schiedammer zestien jaar in Britse cel voor drugssmokkel

30-11-2019 Nieuws Redactie

De zwarte, witte, blauwe en groene pakketten bevatten de drugs; beeld: NOS Journaal


SCHIEDAM - Maarten P. moet zestien een Britse gevangenis in. Die straf legde een rechter in Bristol de Schiedammer eerder deze week op voor drugssmokkel.

P. (nu 61) is veroordeeld voor de smokkel van cocaïne. In juli vorig jaar werd P. voor de kust van Cornwall op zijn schip aangehouden; de Britse autoriteiten ontdekten 93 pakketten met in totaal 1661 blokken cocaïne aan boord, goed voor 2,1 ton. De straatwaarde daarvan wordt geschat op 155 miljoen euro. Zie dit artikel.

Negen dagen eerder was de Marcia, volgens justitie speciaal geprepareerd voor het vervoer van grote hoeveelheden drugs, vertrokken vanaf de Azoren richting België.

Volgens een verantwoordelijke van de National Crime Agency (NCA) was het een van de grootste inbeslagnames ooit van drugs in klasse A. "Deze inbeslagname zal de activiteiten van georganiseerde criminele groepen aanzienlijk hebben verstoord’’, verklaarde operatiemanager Ty Surgeon van de NCA na afloop van de zitting.

P. gaf al snel toe dat hij zo schuldig was als het maar kon. Opvallend is dat een tweede man Emile S. (44), die samen met P. werd opgepakt, vrijuit ging. Hij hoorde in juli van dit jaar al dat hij niet de cel in hoefde. Volgens een jury wist hij niet af van de drugs.  P. en S. hadden in het verleden allebei een onderneming aan de Oudedijk: P. had een juwelierszaak, S. voerde boven die winkel een uitzendbureau.Gerelateerd