Categorieën

Service

Schiedammers kunnen meespeuren naar plastic

Schiedammers kunnen meespeuren naar plastic
Nieuws

Schiedammers kunnen meespeuren naar plastic

  • Redactie
  • 21-10-2022
  • Nieuws
Schiedammers kunnen meespeuren naar plastic

Het ‘Spot de Hotspot’ project heeft twee onderdelen; foto: stock


SCHIEDAM - Het is de laatste jaren steeds meer in het nieuws: microplastics. Kleine stukjes plastics die in allerlei producten, in het water en vaak ook in ons lichaam zitten. Deze maand onderzoekt het Waterlab van de TU Delfst de hoeveelheden macro-en microplastics in de wateren in Delfland. Ook Schiedammers kunnen meespeuren. Wie in Schiedam ook wel eens plastic in het water ziet, kan zichopgeven voor ‘Spot de Hotspot’ en helpt de komende week mee bij het in kaart brengen van hotspots tijdens de Week van Ons Water.

Het ‘Spot de Hotspot’ project heeft twee onderdelen. Het eerste onderdeel gaat vooral over macroplastics, oftewel de grotere, zichtbare stukken plastic afval. Op allerlei locaties binnen Delfland en dus ook in Schiedam is er (te) veel plastic afval in het water te vinden. De TU Delft wil graag weten waar deze locaties zijn en welke soorten plastic - bijvoorbeeld flesjes, piepschuim, of ander afval - er te vinden zijn op deze locaties.

Het tweede deel van het project gaat over de kleinere, vaak onzichtbare stukjes plastics: de microplastics. Dit zijn plastics die kleiner zijn dan vijf millimeter. Vaak zijn deze stukjes nog veel kleiner dan dat, waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Toch is er een manier om te zien of er microplastics in het water zitten: voor dit deel van het project gaat de TU Delft samen met burgers in Delfland gebruikmaken van een zelfgemaakt sleepnet (de ‘microtrawl’) waarmee er toch microplastics gezien kunnen worden en uit het water gehaald kunnen worden. Dit wordt grotendeels met scoutings en watersportverenigingen gedaan. Het is ook mogelijk om dit individueel en op eigen verantwoordelijkheid te doen.

Met deze twee onderdelen leert de TU Delft meer over plasticvervuiling in het water binnen Delfland en zorgt zij ervoor dat het water weer een stukje schoner wordt. Het project wordt georganiseerd en gestuurd door het Waterlab. Het Waterlab van de TU Delft staat voor een wereld waarin kennisinstellingen en bedrijven watervraagstukken kunnen oplossen door inwoners en geïnteresseerden te betrekken in alle fases van het onderzoek. De opdracht voor dit project is gegeven door het Hoogheemraadschap van Delfland.