Schiedammers spil in drugsvete

07-01-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - In de drugszaak rond de verdachte douanier Gerrit G. spelen Schiedamse criminelen een hoofdrol. Dit stelt justitie. Het Algemeen Dagblad is in de zaak gedoken en heeft de feiten en verdenkingen op een rij gezet.

René F. (47) heeft opdracht gegeven voor de moord op Dennis van der B. (45). Dat zegt althans Jimmy R. (41). Zowel F. als R. zijn Schiedammers. Justitie verdenkt R. van een poging tot moord op F.

Alle drie de mannen zouden volgens justitie betrokken zijn in drugshandel. F. werd onlangs in Argentinië aangehouden en zal worden uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest in de smokkel van drieduizend kilo cocaïne. De drugs kwamen niet op straat (waarde: dertigduizend euro per kilo), omdat ze werden onderschept toen ze in Rotterdam aan land werden gebracht.

In de organisatie van de smokkelroute speelde Gerrit G. een belangrijke rol. Hij werkte bij de douane en had mogelijkheden om de containers met drugs ongecontroleerd van de terminals te krijgen. Volgens de advocaat van G. speelde de douanier deze rol omdat René F. daartoe geweld gebruikte.

Een andere handel - die van een partij wiet - leidde tot een ruzie tussen F. (die geld wilde zien) en R. Volgens justitie is het Jimmy R. die zit achter de liquidatiepoging op René F. vorig jaar maart. Volgens R. handelde hij uit noodweer. F. vluchtte eerst naar Libanon en later naar Argentinië.

Volgens Jimmy R. en zijn stiefvader Henk E. (63), ook te boek staand als drugssmokkelaar, was het F. die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Rob Zweekhorst. Deze werd twee jaar geleden in Berkel en Rodenrijs doorgeschoten, maar naar verluidt zou dat per vergissing zijn geweest en was Van der B., eveneens woonachtig in Berkel, het doelwit van de dader(s).

Henk E. en zijn zoon Marco (23) vroegen gisteren de rechtbank om opheffing van hun voorlopige hechtenis; de rechtbank ging hier niet op in zodat zij blijven vastzitten.Gerelateerd