Categorieën

Service

Schiedammers verdacht van heling

Schiedammers verdacht van heling
Nieuws

Schiedammers verdacht van heling

  • Redactie
  • 05-07-2016
  • Nieuws
Schiedammers verdacht van heling
NIEUWEGEIN / ROTTERDAM / SCHIEDAM - De politie Oost-Nederland heeft maandag vier woningen doorzocht op vier plekken in het land. Dit in verband met een onderzoek naar woninginbraken in seniorencomplexen.

Een 40-jarige man uit Schiedam is in zijn woning aangehouden op verdenking van heling. Een tweede verdachte (ook van heling) werd niet thuis aangetroffen. Zijn woning, eveneens in Schiedam, is al wel doorzocht. De politie verwacht deze man op korte termijn alsnog aan te houden.

Zij worden De mannen uit Schiedam die de politie verdenkt van heling worden ervan verdacht de gestolen sieraden te hebben omgesmolten en/of doorverkocht. Alle drie de verdachten die maandag zijn aangehouden zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Een 25-jarige man uit Ridderkerk is van zijn bed gelicht en aangehouden in de woning van familie van hem, in Nieuwegein. Een 30-jarige Rotterdammer is in zijn eigen woning aangehouden. In beide woningen in Nieuwegein en Rotterdam vond vervolgens een zoeking plaats.

Deze twee mannen worden verdacht van het plegen van vijftien inbraken en babbeltrucs door het hele land. De inbraken en babbeltrucs vonden tussen augustus 2015 en vorige maand plaats in onder andere ’s Heerenberg, Hattem, Epe, Wezep, Oisterwijk, Son en Breugel, Achterveld, Rotterdam, Bentveld en Zoetermeer. De politie sluit niet uit dat dit duo meer inbraken en babbeltrucs gepleegd heeft. In nog een aantal zaken is het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de mannen bij de inbraken nog gaande.

De twee hoofdverdachten werkten in veel gevallen volgens een vast stramien. Zij meldden zich bij een appartementencomplex voor senioren met een bos bloemen in de hand. Met een smoes over het feit dat de bloemen bezorgd moesten worden wist men zo de centrale toegangsdeur binnen te komen. In de meeste gevallen werd daarna bij woningen aangebeld om te kijken of er mensen thuis waren. Bij een woning waar niemand thuis was werd het slot geforceerd en ingebroken. Van de vijftien zaken die de politie opneemt in het proces-verbaal tegen de mannen was in twaalf gevallen sprake van inbraak, en bij drie aangiftes was sprake van binnendringen via een babbeltruc. De buit van de man was keer op keer geld en sieraden.

Gaandeweg werd bij woninginbrakenteams van de politie duidelijk dat het vermoedelijk steeds om dezelfde mannen ging die deze inbraken pleegden. Dit mede dankzij de overeenkomsten in werkwijze, getuigenverklaringen en in enkele gevallen ook camerabeelden van de verdachten. Er volgde een uitgebreid rechercheonderzoek, gecoördineerd vanuit de politie Oost-Nederland. Dit leidde gisteren tot aanhouding van de verdachten.

Bij de vier zoekingen in de woningen van de verdachten heeft de politie honderden sieraden en een hoeveelheid contant geld aangetroffen. Naar de herkomst van de sieraden volgt nu uitgebreid onderzoek. De politie houdt er wel rekening mee dat de meeste gestolen sieraden niet teruggevonden zullen worden, omdat veel sieraden vermoedelijk zijn omgesmolten.

Woninginbraak heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van de gedupeerden. Vreemden zijn in hun huis geweest en hebben aan hun persoonlijke bezittingen gezeten. Bij babbeltrucs wordt bovendien op een schrijnende manier misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van met name ouderen. De politie doet er heel veel aan om dit soort criminaliteit tegen te gaan en zaken op te lossen. Onder andere via gespecialiseerde woninginbrakenteams, en forensisch onderzoek na elke inbraak waar sprake zou kunnen zijn van achtergelaten sporen.