Schiedamse 'Coldcase' vanavond op tv

05-09-2019 Nieuws Redactie

Helio Stewart; beeld: politie


SCHIEDAM - Het is bijna 26 jaar geleden, maar de vrouw van Helio Stewart heeft er nog dagelijks verdriet van. Niet alleen mist ze haar man nog iedere dag, ze leeft nog steeds in angst voor de mensen die dit gedaan hebben. “Nabestaanden verdienen duidelijkheid en gerechtigdheid, ook na bijna dertig jaar. Juist na dertig jaar”, zegt coldcaseteamleider René Bergwerff. Vandaag wijdt Bureau Rijnmond, het opsporingsprogramma van de reigonale tv, een speciale thema-uitzending aan deze Schiedamse coldcase.

Een coldcase oplossen na zoveel tijd, het kan, zo weet de politie. Vorig jaar boekte het coldcaseteam nog een groot succes in de prostitutiemoorden. “De techniek is nu beter, maar ook voor getuigenissen kan tijd soms juist in positieve zin helpen”, licht officier van justitie Moniek Luijpen toe. “Vriendschappen en familiebanden kunnen veranderd zijn, waardoor dingen anders liggen. Soms is iemand geëmigreerd, of overleden, waardoor je je vrijer voelt. Of misschien zit een persoon waarover je wilt verklaren toch al vast voor een ander feit. Dat kan helpen."

“Daarnaast vind ik het een belangrijk signaal naar de criminelen van nu”, zegt Bergwerff. “Laat ze zich maar realiseren dat wij niet loslaten. En als we je niet op korte termijn pakken, dan nog kan je over dertig jaar van ons zijn”, aldus de officier strijdbaar.

De Bureau Rijnmonduitzending van vandaag is de eerste van een nieuw seizoen en staat geheel in het teken van de liquidatie van Stewart. Die reed de avond van zijn dood met een vriend van Rotterdam naar Schiedam. Het is maandagavond 6 december 1993. Rond negen uur zet hij de vriend af op de hoek van de Stephensonstraat en de Professor Kamerlingh Onneslaan. De vriend loopt naar de Kamerlingh Onneslaan. Hij hoort een aantal schoten vanuit de richting waar Stewart de auto geparkeerd heeft. De vriend ziet een man in een auto stappen en zonder verlichting wegrijden. Later blijkt dat Stewart is neergeschoten. De 34-jarige man had een partner en een kind. Zij leven al 25 jaar met de vraag: 'Wie heeft Helio doodgeschoten en waarom?'

Om tien voor half zes vanmiddag begint de uitzending van Rijnmond.


Gerelateerd