Categorieën

Service

Schiedamse 'geldezel' opende bankrekening voor criminelen: ‘Dacht dat het wel goed zat’

Schiedamse 'geldezel' opende bankrekening voor criminelen: ‘Dacht dat het wel goed zat’
Nieuws

Schiedamse 'geldezel' opende bankrekening voor criminelen: ‘Dacht dat het wel goed zat’

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 26-10-2021
  • Nieuws
Schiedamse 'geldezel' opende bankrekening voor criminelen: ‘Dacht dat het wel goed zat’

SCHIEDAM/DORDRECHT – Hoewel hij er volgens het Openbaar Ministerie zelf vermoedelijk geen cent aan heeft verdiend, stond een 32-jarige Schiedammer vandaag toch terecht voor zijn aandeel in Whatsapp-fraude. Bij deze oplichting raakte een Limburgse vrouw 2500 euro kwijt, die terechtkwam op een bankrekening van Lauris K.

Het slachtoffer trapte vorig jaar in de val van de Vriend-in-Nood. Daarbij deden criminelen zich met een berichtje voor als een bekende van de vrouw. In het Whatsappje deed die ‘vriend’ het verzoek om even wat geld over te maken, omdat hij zijn pinpas was kwijtgeraakt.

Nog voor de vrouw doorhad dat ze was bedonderd, was het overgemaakte bedrag al in no-time opgenomen door de oplichters. Volgens officier van justitie Ad de Beer gebruikten de daders daarvoor een nieuwe methode. In plaats van het bedrag te pinnen bij diverse pinautomaten, waarbij de verdachten groot risico liepen om te worden gefilmd, bezochten ze diverse supermarkten op Rotterdam-Zuid. Daar vroegen ze of bij hun aankoop een bedrag mochten bij pinnen, waarmee ze het gestolen geld bij elkaar sprokkelden. Ook al staan er in supermarkten ook beveiligingscamera’s, is het volgens De Beer stukken moeilijker om die beelden tijdig te bemachtigen.

In het geval van de Limburgse was haar geld overgeboekt naar een rekening van de Bunq-bank. Met alleen een opname van je gezicht en een kopie van een identiteitsbewijs kunnen mensen daar binnen enkele minuten een rekening openen. "Bij een gewone bank moet je zo´n beetje in je blote kont op de stoep staan om een rekening te kunnen openen, maar bij die bank is je rekening gelijk klaar voor gebruik. Pas na twee of drie weken wordt er eens een controle uitgevoerd", legde de officier van justitie tijdens de rechtszaak uit.

Uit onderzoek van de politie bleek dat de Bunq-rekening op naam stond van Lauris K. uit Schiedam. Samen met 133 anderen werd hij opgepakt in een omvangrijk onderzoek naar geldezels; mensen die worden geronseld om een bankrekening te openen of beschikbaar te stellen en bankpassen en pincodes af te geven. Vaak in ruil voor geld; soms slechts een paar tientjes. De breinen achter de operatie maakten in dit geval 300.000 euro buit.

Schiedammer K. verklaarde tegen rechercheurs dat hij de rekening voor iemand anders had geopend. Hij stuurde hem onder meer een foto van zichzelf. "Ik kende hem alleen van internet, ik dacht dat alles wel goed zat’’, zei K. tijdens het verhoor.

De politierechter kon de verdachte vandaag niet zelf aan de tand voelen. Tot teleurstelling van zijn advocate en de officier van justitie kwam K. niet opdagen. "Door alle wegen die het geld na opname bewandelt, is het vaak onmogelijk om te achterhalen bij wie het terechtkomt, maar ik ben ervan overtuigd dat in dit geval het geld door anderen van de rekening is gehaald’’, stelde aanklager. "Ik denk dat K. niet 1 cent heeft gezien.’’

Desondanks was de Schiedammer volgens de officier schuldig aan het meewerken aan witwassen van crimineel geld. Daarvoor eiste hij 200 euro boete en het betalen van 536 euro schadevergoeding aan de opgelichte Limburgse. Van de Bunq-bank had de vrouw de rest al teruggekregen, zo zei de aanklager.

De rechter veroordeelde K. conform de eis.