Schiedamse 'miss' gaat de schoolbanken in

02-08-2017 Nieuws Redactie

De nieuwe Miss World Nederland wordt gekroond

SCHIEDAM – Wie denkt nog dat miss-verkiezingen voor mooie hulzen zonder inhoud zijn? Rowanne Shaline Schut komt uit Schiedam, gaat rechten studeren en ging op voor de titel Miss World Nederland; Philisantha van Deuren studeert psychologie en won deze titel.

Afgelopen zondag was de finale van Miss World Nederland in het Figi-theater in Zeist. Zestien schoonheidskoninginnen maakten daar hun opwachting om tot mooiste van het land gekozen te worden. Schiedamse Rowanne was een van hen.

Aan de finale gingen twee intensieve maanden vooraf. Lange castingdagen, maar ook uitstapjes, zoals een week Giethoorn. Veel sporten, workshops over make-up en voeding en presentatie. Schut was een van de jongedames die niet via provinciale voorverkiezingen, maar in een later stadium 'instroomden', maar maakte die voorbereiding nadrukkelijk mee. Het is dat ze een tussenjaar heeft, want anders was het eigenlijk niet te doen geweest. “Ik kon soms haast niet slapen, er moest zo veel gebeuren.” Opmerkelijk, wat bij eerdere verkiezingen waaraan zij meedeed bleef de voorbereiding soms beperkt tot één trainingsdag.

Wat nu het allergaafste is van een missverkiezing – en ze maakte er dus nu al vijf mee: “Het klinkt cliché, maar dat zijn toch de vriendschappen die je er aan overhoudt. Heel wat meisjes van Miss Nederland zijn zulke goede vriendinnen geworden. Het was zo'n hechte groep en we hebben zo'n lol gehad. Eerlijk gezegd heb ik dat nog niet eerder zo sterk meegemaakt.”

Zondag was dan de grote finale. Er was in het leuke theater in Zeist, met die monumentale galatrap, een voorstelronde, een galaronde en een talentronde. “De talentronde was niet verplicht en ik was van plan die niet te doen. Maar toen bleek op de laatste dag dat alle andere meisjes deze wel deden; het zou een beetje raar zijn als ik de enige was die weg zou blijven.” Dus danste Schut a l'improviste op een nummer van Beyonce.

De winnares zou naar de internationale Miss World-verkiezing in China mogen. Schut had het graag gedaan – ze smaakte al het genoegen na eerdere verkiezingen te worden uitgezonden naar Cyprus en Zuid-Korea. Veel kans dichtte zij zichzelf niet toe. “Ik ben klein, 1,68 meter.” Dat schijnt van groot belang in een miss-verkiezing. Haar soms wat chaotische inborst werkt ook niet mee om een missverkiezing te winnen. Misschien is het niet eens zo belangrijk. Katia Maes, organisator van de verkiezing, verzekerde Schut dat er zeker modellenopdrachten voor haar in het verschiet liggen.

Misschien was het haar lengte, misschien de spontane onzekerheid die uit het onverwacht dansen voortvloeide. Feit is dat toen de vijf dames naar voren werden geroepen die met elkaar zouden uitmaken wie Miss World Nederland zou worden, Rowanne daar niet bij zat.

Afijn, dat scheelt wel in het nieuwe studiejaar. Geen reis naar China, zoals winnares Van Deuren. Na de zomer gaat Schut opnieuw de schoolbanken in. Op 21-jarige leeftijd begint ze met een studie Rechten, in Rotterdam. Of het nog even thuis blijven wonen, of op kamers gaan wordt, daar is ze nog niet uit.


Gerelateerd