Schiedamse bijenstichting en distilleerderij op tv

02-09-2021 Nieuws Redactie/De Schiedammer Online

Foto's: Serious Bee Distillers


SCHIEDAM - Bee Serious en Serious Bee Distillers zijn binnenkort te zijn op de nationale tv.

De distilleerderij en de bijenstichting staan centraal in het KRO-NCRV-programma Binnenstebuiten. Dat wordt op vrijdagavond 17 september aanstaande uitgezonden.

"Dinsdag 3 augustus was een spannende dag voor ons, er kwam een filmploeg naar ons toe, met de chefkok Alain Caron om een item op te nemen voor het bekende programma Binnenstebuiten. Van tevoren was bekend wat ongeveer de bedoeling was, want er was een draaiboek. Maar er werd bij verteld dat het misschien ook wel totaal anders zou worden, als dat ter plaatse besloten zou worden", kijkt Alwine van Winsen (van Bee Serious en Serious Bee) terug.

Haar collega Rob van der Gaag vult aan: "De mensen die kwamen filmen waren bekend met Schiedam. Eerder hadden ze al voor het programma Bed&Breakfast in Schiedam gefilmd (bij De Schiedamse Suites, red.). Ook deze dag wilden ze een mooi stukje ‘entourage’ opnemen. De dag begon daarom op de Vismarkt, waar de bekende kok en presentator Alain Caron zijn inleiding deed." (zie foto hieronder)

Daarna ontvingen Rob van der Gaag en Alwine van Winsen de chefkok, die Nederlands spreekt met een heerlijke culinaire Franse slag, in hun distilleerderij die gevestigd is in het voormalige ONS-gebouw aan de Van Heekstraat. Gedurende de dag werd er een inkijkje gecreëerd in de bijzondere visie en aanpak die Bee Serious en Serious Bee Distillers eigen is.

Hierbij werd ook een bezoekje aan de bijenkasten gebracht. Die staan op verschillende plaatsen in de regio, waaronder op het dak van het voormalige ONS-Gebouw. Groen en bloemen zijn van levensbelang voor bijen. Om dat te visualiseren werden bijeenkasten in de overblijfselen van de heemtuin achter het voormalige ONS-Gebouw geplaatst. "Dat is trouwens een erg mooie plek voor bijen, en we mogen de bijenkasten laten staan, dus dat doen we graag", zegt Van Winsen. "Wat ook spannend was: hoe zouden de bijen zich gedragen met zo'n filmploeg?", vroeg Van der Gaag zich af. "Gelukkig hebben ze zich heel goed gedragen; tijdens de opnames is er niemand gewond geraakt."

Tot slot maakte Caron een prachtig gerecht met één van de speciale distillaten van Serious Bee Distillers, de Clutius & Clusius 'Amber'. Dit is een zuiver distillaat, volledig op honingbasis, en afgemaakt met honing.

"We hebben de eindmontage niet gezien, maar onze verwachtingen zijn hooggespannen...", zo besluiten de twee geportretteerde Schiedammers. Wat ze wél al weten is dat het gerecht dat Caron bereidde er niet alleen prachtig uitzag, maar ook sterrenwaardig smaakte.

Bekijk de foto'sGerelateerd