Schiedamse bioloog vindt zeldzame degenkrab

27-07-2019 Nieuws Redactie

Een degenkrab; foto: Wikipedia


EGMOND AAN ZEE -  Schiedamse Dorien Schröder en haar moeder Diddy Haasnoot hebben voor de kust nabij Zandvoort een bijzondere krab aangetroffen. Het gaat om de degenkrab, ook wel pijlstaartkreeft.

Dat gebeurde afgelopen week tijdens de Strandzesdaagse. Het Haarlems Dagblad bericht erover.

De krab was dood en was aangespoeld op het strand. "Er stonden mensen omheen, van de krab heb ik wat foto’s gemaakt’’, vertelt Schröder aan de verslaggever van de krant. Het toeval wil dat de Schiedamse mariene bioloog is; ze is gespecialiseerd in het leven van haaien, dolfijnen, walvissen en zeehonden en werkte onder meer in Zuid-Afrika voor het onderzoeksinstituut Oceans Research, dat het zeeleven naspeurt. Schröder is ook actief als voorlichter van de Dutch Shark Society en werkt als biologiedocent.

"Ze zijn hier vrij zeldzaam, degenkrabben", weet ze. "Ze komen in principe hier niet voor, wel in Noord-Amerika en de Golf van Mexico. In 1873 heeft een vissersboot ooit vier exemplaren gevangen in Nederlandse wateren. Deze is aan de verkeerde kant van de Atlantische Oceaan beland.’’ Schröder gaf de vondst door aan Naturalis in Leiden; de krab is opgehaald. "Ze dachten eerst dat ik een zonnesteek had, tot ze de foto’s zagen’’, aldus de bioloog.

Moeder en dochter namen voor de eerste keer deel aan de Strandzesdaagse.


Gerelateerd