Schiedamse molens geen eigendom meer van gemeente

19-08-2016 Nieuws Redactie

De Noordmolen behoort tot de hoogste graanmolens ter wereld. Erachter is De Nieuwe Palmboom te zien

SCHIEDAM – Het gemeentebestuur vindt het niet langer nodig dat de gemeente eigenaar is van de Schiedamse molens. Het eigendom wordt overgedragen aan Stichting De Schiedamse Molens, die dan wel aan enkele voorwaarden moet voldoen.

Een voorwaarde is dat de ‘Reuzen van Schiedam’ regelmatig hun wieken laten draaien. Ook moeten de molens voor publiek toegankelijk zijn op monumentendagen en op molendagen. De gemeente houdt het recht om de molens terug te kopen tegen een afgesproken prijs van één euro per molen.

Stichting De Schiedamse Molens heeft niet veel financiële armslag. De in 1981 opgerichte stichting is daarom goeddeels afhankelijk van de betrokkenheid van het gemeentebestuur. De gemeente toont die betrokkenheid met een beslissing om de stichting een eenmalige subsidie te geven van 500.000 euro. Dat geld komt uit een reservepotje voor groot onderhoud aan (gemeentelijk) onroerend goed en het moet besteed worden aan de restauratie van de molens.

Van die vijf ton kan de reeds voltooide restauratie van molens De Vrijheid en De Nieuwe Palmboom alsnog worden betaald. Vervolgens kan ook het opknappen van de Noordmolen, De Drie Koornbloemen en De Walvisch worden bekostigd, evenals enkele aanpassingen aan De Kameel. En dan kunnen de Schiedamse Reuzen weer vijftig jaar mee. De molens danken die bijnaam aan het feit dat ze de hoogste graanmolens ter wereld zijn.Gerelateerd