Categorieën

Service

Schiedamse wil met dialoog stad veranderen

Schiedamse wil met dialoog stad veranderen
Wonen

Schiedamse wil met dialoog stad veranderen

  • Redactie
  • 17-03-2016
  • Wonen
Schiedamse wil met dialoog stad veranderen

SCHIEDAM - Süeda Isik is een dame met ideeën. En initiatief. De Schiedamse scholiere van Lyceum Vos spreekt graag over sociale en politieke onderwerpen. En hoort graag ook anderen daarover. Om mensen daarvoor bij elkaar te krijgen organiseert zij een evenement.

“Ik hou me bezig met mensenrechten, diversiteit en sociale (on)gelijkheid”, vertelt Isik (18). “In september ga ik beginnen met de opleiding journalistiek.” Volgens haar is er veel behoefte om te spreken over rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid, over tolerantie en intolerantie. Daarmee is het in ons land, in onze stad nog niet heel erg best gesteld. “Sociale en politieke veranderingen zijn nodig”, aldus Isik. “Ik heb een Turkse afkomst en zeker in mijn cultuur zie je dat het voorkomt dat mensenrechten achterwege gelaten worden.” Ze doelt vooral op de mogelijkheid om als je als uniek persoon, als individu uit te laten, op eigen expressie en eigen keuze. “In plaats van de gemeenschap die voor je bepaalt.”

Als een manier om die in gang te zetten ziet zij Thousand Tiny Worlds, een nieuwe manier van activisme. Mensen bij elkaar brengen is daarbij het devies. Dat wil Isik bereiken door een evenement te organiseren voor mensen met veel verschillende achtergronden en interesses.

Dat zij die moeite doet is op zich al opzienbarend, zeker voor wie haar al langer kennen. “Als kind was ik heel gesloten, ik praatte niet vaak en niet graag.” Op de middelbare school besefte Süeda Isik echter dat het nodig was zich te uiten; ze ging op een debatteerclub en leerde zo aldoende. “Want waar het om gaat is de dialoog, het gesprek waarin je uitwisselt en leert.”

Op 29 maart staat de eerste Thousand Tiny Worlds geprogrammeerd in café Braniii aan de Singel. Kunst, muziek, een open podium en discussie, dat is het idee van de studente. Vooral gericht op jongeren, maar niet exclusief. “Het idee is dat het een maandelijks evenement wordt.” Waarbij dus het promoten en bereiken van sociale en politieke veranderingen centraal staan.

“We geloven dat door middel van dialogen we de meest doeltreffende acties kunnen bedenken”, zo staat in de oproep om naar Thousand Tiny Worlds te komen. “Thousand Tiny Worlds is een beweging waarbij jij sociaal betrokken bent en samen veranderingen waarmaakt.”

Thousand Tiny Worlds wordt dus op dinsdag 29 maart gehouden in café Braniii. Thema: Young Blood - in hoeverre beïnvloedt afkomst jouw identiteit? Toegang: twee euro. Om half zes is ieder welkom. Om kwart voor zeven is de openingsspeech, daarna een half uur Socratisch Gesprek en vanaf half acht feest. Isik en een vriend organiseren het programma en werken aan het promoten van de bijeenkomst. De Schiedamse rekent op zo'n 25 mensen. “Maar er is plaats voor zeventig!”