Schieveste is eerste knooppunt aan Oude Lijn met woningbouw

19-12-2018 Nieuws Kor Kegel

De naam Holland Spoor van het station in Den Haag herinnert aan de bouwer van de Oude Lijn. Hierlangs is de komende twintig jaar ruimte voor vele tientallen duizenden woningen, om te beginnen in Schiedam

SCHIEDAM – Schieveste is het eerste knooppunt langs de Oude Lijn waar woningbouw wordt ontwikkeld. Die conclusie werd vandaag getrokken tijdens de bijeenkomst waar de grondreservering werd overeengekomen tussen de gemeente Schiedam en de Ontwikkelcombinatie Schieveste. Zoals Schiedam24 vrijdag aankondigde, vond die plechtige start van het ontwikkeltraject vandaag plaats.  

De Oude Lijn is het spoor tussen Rotterdam en Amsterdam via Den Haag, Leiden en Haarlem. De lijn is in fases aangelegd tussen 1839 en 1847. De spoorlijn heeft die bijnaam als oudste spoorlijn van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM), opgericht in 1837 en een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen (NS) die in 1938 uit een fusie ontstond. De naam van de HIJSM leeft voort in het Haagse station Holland Spoor. 

De aanduiding Oude Lijn is ook bedoeld als contrast met de Nieuwe Lijn, waarmee in 1969 de alternatieve spoorverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam-Maas via Woerden en Gouda werd bedoeld.  

In heel Zuid-Holland moeten er tot 2040 nog 220.000 nieuwe woningen bij komen. Het is nu al duidelijk dat er grote kansen liggen langs de Oude Lijn, vooral bij oude stationslocaties en nog te realiseren stations, waaronder station Kethel. Maar van al die bouwlocaties is Schieveste de eerste die in ontwikkeling komt. De Ontwikkelcombinatie Schieveste heeft het initiatief genomen tot de bouw van 3000 tot 3500 woningen op Schieveste, een locatie die bij uitstek geschikt is voor moderne stadsappartementen met bijbehorende voorzieningen.  

“Schieveste biedt die ruimte”, sprak vandaag wethouder voor wonen Fahid Minhas. “In 2017 dienden zich verschillende partijen aan met plannen om op Schieveste een hoogwaardig woonmilieu te creëren. Deze partijen hebben zich nu gebundeld in deze ontwikkelcombinatie. Hun ideeën sluiten prima aan bij de gedachten die de gemeente de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Bovendien is de Ontwikkelcombinatie Schieveste bereid de plannen verder uit te werken voor eigen rekening en risico.” 
Schieveste maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling A20-zone. Op Schieveste (achter station Schiedam) hebben de laatste jaren de DCMR Milieudienst Rijnmond en Lentiz Life College zich gevestigd. Op de nog vrije grond kunnen behalve kantoren ook de beoorde woningen worden gebouwd.  

De Ontwikkelcombinatie Schieveste bestaat uit de bedrijven Dura Vermeer, VolkerWessels Vastgoed, Van Omme & De Groot en Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings. De hele ontwikkeling kent een doorlooptijd van tien jaar. 

Meer info in dit bericht van afgelopen vrijdag op Schiedam24.Gerelateerd