Schlemiel of drugskoning?

24-02-2021 Nieuws Redactie

Foto's: Openbaar Ministerie


VLAARDINGEN - De zending had een Vlaardinger als geadresseerde. Afkomstig uit Paraguay. Op transport naar Hamburg en van daaruit moest het naar Vlaardingen: drie containers met 1728 blikken met plamuur, en om precies te zijn 16.174 kilo cocaïne.

Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse douane zette hun Duitse collega's op vrijdag 12 februari aan om de containers te controleren.

Maar nog eens elf andere containers gingen de wereldzeeën over, op weg naar het Waterweggebied. Vanuit Panama gingen die op weg naar Antwerpen, met ananassen, makreel, inktvis en hout. En cocaïne. Hier ging het om ongeveer 7.200 kilo. Hier was het de Belgische douane die controleerde en afgelopen zaterdag in een container met blokken hout de drugs aantrof.

In totaal dus ruim 23 ton cocaïne, met naar verluidt een handelswaarde van zo’n 600 miljoen euro.

De geadresseerde afhandelaar van de beide transporten was een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij had zich vorige week al telefonisch aangediend in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen. Vanmorgen werd hij door de politie aangehouden. In zijn woning en op twee bedrijfsadressen in Rotterdam en Bleskensgraaf zijn doorzoekingen gedaan door de Landelijke Recherche.

De onderschepte megatransporten met bestemming Nederland vormen samen een absoluut record, aldus het Landelijk Parket en de Landelijke Recherche in een kennisgeving. Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept. Wat de vraag doet opkomen of de Vlaardinger een schlemiel die er is ingeluisd, of de ongekroonde drugsbaas van Nederland is.Gerelateerd