Smokkelaars van 45 miljoen sigaretten gesnapt

08-11-2018 Nieuws Redactie

Foto: FIOD


SCHIEDAM - Naar schatting 45 miljoen sigaretten zijn vandaag door de FIOD in beslag genomen. Dat gebeurde na doorzoekingen van kantoren, loodsen en woonhuizen in Barendrecht, ’s-Gravendeel, Meerkerk, Rotterdam, Rijswijk en Schiedam.

De sigaretten zijn illegaal omdat er geen belasting over wordt betaald. Dat scheelt de staat in dit geval volgens de FIOD elf miljoen euro. De aangetroffen sigaretten worden vernietigd.

Bij de actie van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst zijn ook drie mannen, van 47, 56 en 58 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van grootschalige sigarettensmokkel. Verder werd beslag gelegd op een administratie, 130.000 euro contant geld, twee vrachtwagens en een bankrekening. Ook is een vrachtwagenchauffeur in Rotterdam aangehouden. Zijn vrachtwagen was gisteravond in een van de loodsen geladen met sigaretten.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de 'illegale sigaretten' werd gestart naar aanleiding van het vermoeden dat een criminele organisatie zich bezighoudt met de smokkel van sigaretten. Deze organisatie laat via zeecontainers sigaretten naar Nederland komen. Volgens de bijbehorende transportdocumenten zouden de sigaretten vervolgens naar een land buiten de EU gaan. Tijdens het vervoer in Nederland worden echter bijna alle sigaretten uit de containers gehaald. De sigaretten worden vervolgens illegaal op de Nederlandse en Europese markt verkocht. Over de sigaretten is geen accijns- en omzetbelasting betaald.

Eerder in dit onderzoek zijn begin november in een bestelbus onveraccijnsde sigaretten aangetroffen die vermoedelijk ook door de verdachten gesmokkeld zijn. Vervolgens zijn doorzoekingen gedaan in een loods en woning in Bleiswijk en Krimpen aan den IJssel. Daarbij zijn 7,6 miljoen sigaretten en is 13.700 euro contant geld inbeslaggenomen.

De FIOD, de opsporingstak van de Belastingdienst, werkt in dit onderzoek nauw samen met de Nederlandse en Belgische douane. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek naar de vandaag ontmantelde smokkelbende wordt voortgezet en meer aanhoudingen binnen de criminele organisatie sluit de FIOD niet uit.

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld, zo stelt de FIOD. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat.Gerelateerd