Solliciteren naar plek in kindergemeenteraad

20-06-2015 Nieuws Ted Konings

SCHIEDAM - Solliciteren naar een plaats in de Kindergemeenteraad. Het was spannend vanmorgen in het pand van Komkids aan de Gerrit Verboonstraat. Vijftig Schiedamse kinderen spraken over actuele politieke kwesties in de stad die kinderen aangaan en deden al doende een gooi naar een plekje in de na de zomer nieuw te vormen Kindergemeenteraad.

De nieuwe raad, met een raadslid uit ieder van de 22 Schiedamse basisscholen, wordt in september geïnstalleerd. Officieel, natuurlijk, door de burgemeester in de Aleidazaal van het stadhuis. De kinderen in de raad denken en praten mee over wat er in de stad gebeurt en wat er zou moeten gebeuren. Zij volgen daarbij hun eigen ideëen, maar worden ook uitgenodigd bij hun klasgenootjes voeling te houden met wat hen bezighoudt en wat hun meningen zijn. Als een echte volksvertegenwoordiger dus.

Vanmorgen waren van iedere school drie kinderen aanwezig, allemaal uit groep 6, vijftig in totaal. Allemaal stuurden zij een sollicitatiebrief in, waar ze aangaven wat in hun ogen een prangend probleem is, en wat voor oplossing zij daar voor zien, zo legt Deborah van Unen, medewerker van De Kleine Ambassade uit. De Kindergemeenteraad is een project van dit Schiedamse communicatiebureau, dat zich speciaal richt op kinderen.

De 'solliciterende' kinderen spraken vanmorgen met vijf 'zittende' raadsleden, in groepjes. Gezamenlijk bespraken zij zaken die hun hoog zitten. Zoals vluchtelingen, die je niet in de steek laat (“het was een uitgemaakte zaak dat we meer vluchtelingen moeten opnemen uit landen waar oorlog is”). En over hangjongeren spraken ze, die oude mensen, maar ook kinderen het leven zuur kunnen maken, bijvoorbeeld door hun speeltoestellen te bezetten met hun 'gehang'. Oplossing: richt een zône in voor hangjongeren, in de wijken, zodat voor iedereen duidelijk is dat dat de plek van de jongeren is, en andere plekken dus gebruikt kunnen worden door anderen.

Een andere kwestie is de drukte op sommige Schiedamse straten, waar bijvoorbeeld kinderen van basisschool De Singel mee te maken krijgen. Nou, met goeie regels moet dat toch te veranderen zijn, vinden de kinderen. En ook het milieu zit de kinderen hoog: dieren die stikken in het rondslingerende plastic. De stad moet maar eens een beetje aangepast worden aan de dieren...

De medewerkers van de Kleine Ambassade gaan nu een selectie maken van de kandidaten. Er wordt daarbij gelet op een brede vertegenwoordiging, van hele intelligente kinderen en van iets minder intelligente kinderen, van intraverte en extraverte kinderen, van jongens en meisjes. En dus van iedere school één, in principe. “Maar het belangrijkste criterium is betrokkenheid”, aldus Van Unen. Naar verwachting 22 kinderen krijgen maandag een uitnodiging om deel te gaan uitmaken van de Kindergemeenteraad.

Zij zullen die positie twee jaar gaan innemen. En ze worden ook getraind in het vak: door middel van gastlessen en excursies en lessen in democratie. Iedere twee weken hebben zij een afspraak, soms op woensdagmiddag en soms vrijdag in schooltijd.

De namen van de leden van de nieuwe Kindergemeenteraad zijn dus binnenkort bekend.

 

 


Gerelateerd