Categorieën

Service

SP: in actie tegen schrappen kwijtschelding

SP: in actie tegen schrappen kwijtschelding
Wonen

SP: in actie tegen schrappen kwijtschelding

  • Redactie
  • 29-01-2016
  • Wonen
SP: in actie tegen schrappen kwijtschelding

SCHIEDAM - De SP roept op tot actie tegen het Hoogheemraadschap van Delfland. Het waterschap stopt met de kwijtschelding van de zuiveringsheffing voor mensen die het niet kunnen betalen.

Door dit besluit moeten gezinnen die op of onder het bijstandsniveau zitten, dit jaar 285 euro betalen voor de zuivering van rioolwater, aldus de fracties van de socialisten in Schiedam en Vlaardingen. “Veel mensen die het al niet breed hebben, komen hierdoor nog verder in de financiële problemen.”

De partij heeft de website www.delflanddepotop.nl geopend, waarop iedereen bezwaar kan maken tegen de afschaffing - 'en de sowieso al veel te hoge belasting'.

Tot vorig jaar hoefden mensen met een inkomen op bijstandsniveau geen zuiveringsheffing te betalen. Het Hoogheemraadschap geeft als reden voor het met ingang van dit jaar schrappen van die kwijtschelding, dat het zo vaak gebruik van werd gemaakt dat andere inwoners steeds meer gingen betalen. “Om de lasten te verdelen en het tarief gelijk te houden, betaalt iedereen vanaf 2016 mee aan het schoonmaken van afvalwater”, aldus Delfland. Voor de watersysteemheffing bestaat de kwijtschelding nog wel.
Arnout Hoekstra, SP-wethouder in Vlaardingen: “Wij hebben geprobeerd dit besluit tegen te houden door in te spreken en zienswijzen in te dienen.” Zijn Schiedamse collega Mario Stam deed hetzelfde. “Nu blijkt dat zij zich daar niets van aantrekken wordt het tijd dat de bevolking zelf van zich laat horen”, aldus Hoekstra. Het comité ‘Delfland de pot op’ zal de ondertekende bezwaren later dit jaar aanbieden aan de verenigde vergadering van het hoogheemraadschap. “Wij vestigen onze hoop op de volksvertegenwoordigers van het hoogheemraadschap. Hen staat immers niets in de weg om te besluiten de kwijtschelding per 2017 weer in ere te herstellen.” aldus Hoekstra.