Spanning stijgt voor lokale omroepen

27-09-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Het wordt spannend in de Schiedamse gemeenteraad, die vanavond besluit welke omroep wordt voorgedragen als lokale omroep voor de komende vijf jaar.

De raadscommissie waarin bemiddelaar Eric Wehrmeijer de raad zijn bevindingen heeft toegelicht is zojuist geëindigd in de aankondiging dat de griffie twee amendementen op gaat te stellen op het voorstel dat het college de raad enkele weken geleden voorlegde. Waar burgemeesters en wethouders adviseerden Pop Up Tv de zendmachtiging te verlenen, geven de amendementen de mogelijkheid om ook te kiezen voor Stadsomroep Schiedam en ook voor de optie om geen besluit te nemen en het Commissariaat voor de Media te laten beslissen. Naar verluidt betekent dit dat de huidige houder van de zendmachtiging, in dit geval de stadsomroep, zijn papieren behoudt.

Nu is er ruimte voor overleg en even de balans opmaken; zodadelijk begint de raadsvergadering waarin in ieder geval een knoop zal worden doorgehakt, zo lieten de meeste fracties zelfverzekerd weten.

Enkele fracties spraken al zonder meer een voorkeur uit, en die ging in de meeste gevallen richting Stadsomroep Schiedam. Burgemeester Cor Lamers hield in zijn beantwoording aan vragen vanuit de raad angstvallig vast aan het zo neutraal mogelijk formuleren. Het zou niet voor het eerst zijn in deze discussie dat het kwartje een heel andere kant op valt dan vermoed – maar het gevoel onder betrokkenen en kenners is dat het pleit wel eens in het voordeel van Stadsomroep Schiedam zou kunnen uitvallen.

Dat zou betekenen dat de raad een besluit neemt dat lijnrecht ingaat tegen het eerder voorstel het college. Opmerkelijk. Doorslaggevend daarin lijkt de opstelling van Stadsomroep Schiedam die het beleidsplan van Pop Up Tv omarmde en anderszins ook blijk gaf 'over de eigen schaduw heen te kunnen stappen'. Daarmee lijkt het duidelijke inhoudelijke voordeel dat Pop Up Tv eerder had, namelijk het hebben van een toekomstplan dat inspeelt op ontwikkelingen en eisen, bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van streekomroepen, te zijn weggevallen.


Gerelateerd