Categorieën

Service

Spieringshoek viert extra leefruimte

Spieringshoek viert extra leefruimte
Onderwijs

Spieringshoek viert extra leefruimte

  • Ted Konings
  • 21-01-2016
  • Onderwijs
Spieringshoek viert extra leefruimte


SCHIEDAM - Scholengemeenschap Spieringshoek viert momenteel met relaties en oud-leraren de opening van de nieuwbouw. De school voor havo en vwo kreeg er twaalf lokalen bij. 

De school telt momenteel 1490 leerlingen en groeide zo'n beetje uit haar jasje. “We komen van 1150 leerlingen nog niet zo heel lang geleden”, vertelt rector Rob van Oevelen. Waarbij aangetekend: ook eerder, bijvoorbeeld in de jaren 80, kende de school al 1400 leerlingen.

Maar het zijn andere tijden: bijvoorbeeld de drukte op de trappen tijdens de verplaatsingen tussen de vijf verdiepingen naar een volgende les, wordt nu als mogelijk onveilig gezien. Dus is het aantal trappen in de school uitgebreid.

Zo is met name het voorzieningengebouw van de school aangepast aan moderne tijden: meer trappen dus, meer licht in de aula, vernieuwing van de gevel en een extra verdieping er bovenop. Daarin zijn dus twaalf lokalen gerealiseerd. Geen bijzondere ruimtes met een bijzondere bestemming, nee, een lokaal, een plaats waar les wordt gegeven aan nog steeds maximaal dertig leerlingen. Vooral de sectie Nederlands is hier gelukkig mee, want die betrok het leeuwendeel van de nieuwe lokalen. Ook Spaans en Levensbeschouwing wordt er gegeven.

“Het ergste wat je een docent zo'n beetje aan kunt doen, is hem of haar zijn vaste lokaal ontnemen”, aldus Van Oevelen. Toch was er de afgelopen jaren amper meer de gelegenheid om docenten die eigen plek te gunnen, krap als de school zat. Dat is nu weer veel beter mogelijk. Met grote voordelen, aldus de rector: “Leerlingen zijn zo weer bij de docent te gast. Dat geeft psychologische voordelen. En de leraar heeft natuurlijk zijn spullen altijd bij de hand.” In totaal telt Spieringshoek nu 67 lokalen, de gymnastiekruimtes meegerekend.

De bouw kende ook problemen. In maart begonnen, had Van Oevelen veel eerder willen afronden dan in november, toen de eerste oplevering geschiedde. “En eerlijk gezegd is nog steeds niet alles afgerond.” Zo moet er nog eens goed werk worden gemaakt van de afstelling van de zonnewering.

Debet aan het oponthoud waren vooral de financiën. Het budget bleek niet toereikend, dusdanig dat de plannen moesten worden bijgesteld. Dat vergt overleg en kost dus tijd, aldus Van Oevelen. Ook al omdat de middelen zowel van de school zelf kwamen, als van de gemeente. “In het algemeen betaalt de overheid de nieuwbouw, in ons geval de opbouw, en is de school zelf verantwoordelijk voor renovatie.” Dat zorgde dus voor extra afstemming, zeg maar gedoe.

Uiteindelijk sneuvelde een deel van de plannen: het overbruggen van de ruimte tussen het hoofdgebouw, de vijf verdiepingen met lokalen, en het laatst-bijgebouwde bijgebouw. Dat had met name de leerlingen meer 'leefruimte' moeten opleveren. Mogelijk wordt daar in de toekomst nog eens werk van gemaakt, maar daartoe zijn geen concrete plannen, aldus Van Oevelen.

In totaal kostte de nieuw- en verbouw nu ongeveer 2,5 miljoen euro ('ex btw'). De leerlingen en honderdveertig docenten en andere personeelsleden vierden de afronding van de nieuwbouw ('het legde nogal een beslag op iedereen, denk bijvoorbeeld aan de examens met de bouwvakkers aan het werk') al eerder. De leerlingen feestten op 3 december in De Kuip in Rotterdam. De tweede verdieping van het Maasgebouw vulde lekker af met veertienhonderd pubers.

Vandaag opende burgemeester Cor Lamers de nieuwbouw officieel. Ieder die wil kan op 15 februari op Spieringshoek terecht voor een open huis; vanaf zeven uur 's avonds. Dan loont het zeker de moeite even te kijken naar de stilteruimte die is gecreëerd.