Stad in beweging tijdens Schiedammers maken

09-01-2016 Nieuws Redactie

Zandtovenaar Gert van der Vijver verbeeldde Schiedammers maken


SCHIEDAM - 'Schiedammers maken'. Dat is vanaf vandaag het thema waaronder veel Schiedamse instellingen en de stadspromotie aan de slag zijn. Burgemeester Cor Lamers verklaarde vanmiddag op de Schiedamse nieuwjaarsreceptie het themajaar voor geopend.


“Dat het een mooi jaar voor u en de stad wordt”, wenste Lamers de vele Schiedammers van allerlei organisaties die zich in het Theater aan de Schie hadden verzameld, toe.

De invulling van het themajaar is volgens de burgemeester afhankelijk van instellingen en inwoners. “Maar het is meer dan een evenementenjaar; het zegt iets over wat wij als stad zijn. Eigenlijk is het er gewoon al. Als je in de stad rondkijkt en ziet wat voor creativiteit, initiatieven en ontwikkeling er worden ontplooid en plaatsvinden, dan kan je daar alleen maar met trots naar kijken.”

Samen maken de Schiedammers de stad, aldus Lamers. “Natuurlijk, de gemeente schept soms voorwaarden en mogelijkheden, maar steeds vaker blijkt dat die mogelijkheden direct worden opgepakt door onze inwoners en bedrijven. Of beter nog, dat zij zelf het initiatief nemen en dan is het de gemeente die volgt en faciliteert. In goede samenwerking”, aldus Lamers. “Ik ben blij met die ontwikkeling en op die weg gaan we in 2016 zeker door."

Jaarwisseling

De jaarwisseling verliep veilig, aldus de burgemeester. “In Schiedam is samenwerking echt de sleutel voor succes.” Door de politie, de brandweer en de ambulancedienst, door Irado, de Licht Blauwe Brigade en de andere gemeentelijke diensten. De jaarwisseling verliep volgens Lamers 'over het algemeen rustig'. “Helaas moet ik wel constateren dat er wederom opvallend veel zwaar en waarschijnlijk illegaal vuurwerk is afgestoken.” De burgemeester zei het onbegrijpelijk te vinden dat Schiedammers dit doen en zo veel risico's nemen. Ondanks alle inspanningen waren er toch nog de nodige schadeposten. “Het schadebedrag wordt op dit moment geïnventariseerd.”

Gekeken moet er ook nog worden naar de vuurwerkvrije zones. Er moet nog een evaluatie komen, waaruit moet blijken hoe effectief die zijn geweest. Lamers roemde de actieve wijkbewoners, die tussen Kerst en Nieuwjaar 'de ogen en oren van de wijk vormden'. “Hun inzet heeft samen met die van de diensten, bijgedragen aan een voor Schiedamse begrippen relatief veilige jaarwisseling. Samen maken wij de stad, ook op het gebied van veiligheid.”

Transformatie

2015 Was ook het jaar van de vorming van de Wijkondersteuningsteams. Deze WOT's zijn volgens de burgemeester de belangrijkste instrumenten voor de decentralisaties als gevolg van de participatiewet, de nieuwe WMO en de jeudzorg. “Het gaat er natuurlijk vooral om dat wij sociale problematiek, van welke vorm en omvang dan ook, tijdig signaleren en samen met onze maatschappelijke partners actie ondernemen. En dat gaat steeds beter. Maar dat betekent ook dat wij meer zicht krijgen op wat er in de wijken speelt en dat helaas ook ingrepen noodzakelijk zijn”, aldus Lamers.

2016 Wordt volgens hem het jaar waarin het 'sociale gezicht van Schiedam echt bepaald wordt'. Het wordt het jaar van de transformatie. “Wij kunnen nu laten zien dat we als gemeente met onze WOT’s in staat zijn om maatwerkoplossingen voor onze inwoners te bedenken. Innovatief, dichtbij en vooral: passend bij ieders persoonlijke situatie.”

BYD

Lamers noemde ook de Schiedamse bedrijven. Zoals Gusto MSC, dat zijn intrek heeft genomen in de oude timmerfabriek van Wilton-Fijenoord. “Daarmee wordt ook aangetoond wat voor stad Schiedam is: we maken van de kracht van het verleden gebruik om onze toekomst te vormen.” De klasse van oude panden kan daar goed voor worden ingezet. “De oude functie past vaak niet meer bij deze tijd, maar door er een moderne invulling aan te geven, kan er weer jarenlang gebruik van worden gemaakt en in dit geval: met een geweldige uitstraling.” Het zijn dergelijke combinaties van oud en nieuw die Schiedam kenmerken, aldus Lamers.

Hij noemde met name BYD, een 'grote Chinese bouwer van bussen, taxi’s en andere logistieke voertuigen'. Het bedrijf is sterk in innovatie en in de toepassing van duurzame technieken, aldus Lamers. “Zo levert het bedrijf de nieuwe elektrische bussen voor Schiphol en voor de stad Londen.” BYD heeft zijn Europees hoofdkantoor in Schiedam gevestigd, 'vanwege onze ligging en vanwege onze faciliteiten'.

Beweging

Een andere belangrijke gebeurtenis in 2015 was de ingebruikname van de A4. Belangrijk voor het verkeer, maar ook 'voor vernieuwing in de stad'. “De bouw van de Ketheltunnel biedt kansen voor onze grote project ‘Schiedam in Beweging’. 2016 Wordt het jaar van het Sportpark A4!”

“Het tunneldak krijgt steeds meer vorm en het sportpark A4 wordt na de zomer daadwerkelijk in gebruik genomen.” Behalve Kethel Spaland, Ventura en de Ballet- en Dansstudio Schiedam, gaat het dak ook de trainingsfaciliteit voor de Honk- en Softbalvereniging Schiedam en voor de cricketverenigingen Excelsior ’20 en Hermes DVS huisvesten. Dit gebeurt onder de luifels van de overhangende sportvelden.