Stekje van Anne Frankboom komt uiteraard in de Plantage

10-06-2017 Nieuws Redactie

Stekje van Anne Frankboom komt uiteraard in de PlantagePS-raadslid Frans Hamerslag tweette vandaag dat de Schiedamse scheut van de Anne Frankboom in de jubilerende Plantage komt

SCHIEDAM – Gemeenteraadslid Frans Hamerslag heeft vandaag via Twitter onthuld dat een stekje van de Anne Frankboom dit najaar in de Plantage komt te staan, het oudste stadspark van Nederland, dat dit weekend zijn 250-jarig bestaan viert met het evenement ‘Proef! de Plantage’.  

De Plantage heeft bijzondere bomen. De verrijking met een scheut van de Anne Frankboom is tevens een symbolische toevoeging. Een grote storm velde op maandag 23 augustus 2010 de witte paardekastanje bij het Achterhuis in Amsterdam, de plek waar Anne Frank en haar familie een deel van de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten. Er was veel te doen over de omgevallen boom, die verwaarloosd zou zijn en wat al niet.  

Frans Hamerslag zegt dat Anne Frank de boom slechts driemaal noemde in haar dagboek Het Achterhuis. Niettemin is de boom decennia na de oorlog “uitgegroeid tot een symbool van hoop en vertrouwen middenin een wereld die op z’n kop staat”, aldus de fractieleider van het Progressief Schiedam-duo in de gemeenteraad. Hij vervolgt:  “En ook nu in deze tijd van oorlog, aanslagen en onverdraagzaamheid zijn hoop en vertrouwen ontzettend belangrijke actuele thema’s.”  

Stekjes van de Anne Frankboom zijn over de hele wereld verspreid – en dat is van grite symbolische betekenis. In 2011 wist Schiedam een stek van de boom te verkrijgen. Dat stekje is intussen uitgegroeid tot een boom van vijf meter hoogte. Hoop en vertrouwen groeien…

Reacties