Steun aan horeca is nodig

16-03-2020 Nieuws Ben Dubbeldam

De uitbaters van snackbar Moonlight in de Lange Kerkstraat zijn duidelijk emotioneel door de stap de ze hebben moeten nemen


SCHIEDAM - Winkelstraatmanager Ben Dubbeldam maakt zich zorgen over de toekomst van horecabedrijven. Hij denkt alvast creatief mee over hoe de samenleving de horecazaken door de crisis van het Coronavirus kan helpen.

"Ben benieuwd wanneer Nederland bekendmaakt hoe de horeca gesteund gaat worden, nu ze verplicht dicht moeten. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat zaken definitief sluiten en daardoor onder meer leegstand ontstaat.

Ik zou een dringende oproep aan gemeente en vastgoedeigenaren willen doen om creatief mee te denken en te handelen in deze bijzondere situatie. De gemeente zou vooruitlopend op ondersteuning een (renteloos) overbruggingskrediet kunnen aanbieden. Pandeigenaren zouden een maandhuur (tijdelijke) compensatie kunnen geven, zodat het horecabedrijf (als het dat nodig heeft) wat lucht krijgt. Op deze manier steunen wij de horeca en dat is goed voor iedereen.

In België doet men het zo: de Vlaamse regering trekt honderd miljoen euro uit voor het toekennen van speciale ‘crisiswaarborgen’ voor bedrijven die getroffen zijn door de Coronacrisis. Zo’n waarborg moet bedrijven helpen die nu schulden opbouwen en later niet meer in staat zijn om die terug te betalen.

Daarnaast voorziet de Vlaamse regering in een forfaitaire vergoeding van vierduizend euro voor elke onderneming die verplicht dichtgaat. Dat is het geval met alle horecazaken. Eigenlijk gaat het om een noodtoepassing van de bestaande hinderpremie, die normaal wordt uitbetaald aan winkels die hun deuren moeten sluiten bij openbare werken. Voor winkels die enkel in het weekend moeten sluiten, komt er een vergoeding van tweeduizend euro. Als de sluitingsmaatregelen langer zouden duren dan de voorziene 21 dagen, tot 3 april, zal de premie verder lopen. In dat geval komt er een vergoeding van 160 euro per dag.

Misschien kan deze Belgische aanpak ook in Nederland worden toegepast."Gerelateerd