Streep onder smeergeldaffaire SBM Offshore

03-09-2018 Nieuws Redactie

SBM actief in Brazilië; foto: SBM Offshore


SCHIEDAM - SBM Offshore heeft zijn deal in Brazilië. Niet de verkoop van een drijvend productie- en opslagplatform, maar een akkoord met de openbaar aanklager inzake de smeergeldaffaire waarin het bedrijf in het land verzand is geraakt, is de belangrijke afspraak waarnaar lang werd uitgekeken.

Daarmee lijkt defenitief een streep gezet onder de ellende die het bedrijf veel krediet, opdrachten en ook beurswaarde heeft gekost. "We zijn verheugd dat we na de recente overeenkomst met Petrobras en de Braziliaanse autoriteiten nu ook een akkoord hebben bereikt dat de onzekerheden over de Braziliaanse kwestie uit het verleden wegneemt", zei Erik Lagendijk, chef 'Governance en compliance' van SBM Offshore. SBM trof onlangs de overeenkomsten met de Braziliaanse olieproducent en het ministerie.

Volgens de nieuwe overeenkomst maakt SBM ongeveer 41 miljoen euro overmaakt aan Petrobras, in verschillende tranches. Verder is vastgelegd dat de Braziliaanse aanklager geen nieuwe aanklachten meer zal doen inzake de smeergeldaffaire. Wel moet de deal met de Braziliaanse aanklager nog worden goedgekeurd door de zogenaamde Vijfde Kamer. SBM Offshore verwacht dat dit geen problemen zal geven.

De 'Schiedamse' dienstverlener aan de olie- en gasindustrie kwam er in 2012 achter dat medewerkers in Brazilië zich schuldig hadden gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. Het bedrijf trof eerder ook al schikkingen met justitie in Nederland en de Verenigde Staten.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd