Suzanne Krijger wint finale Schiedamse Poetry Slam

08-07-2021 Nieuws Kor Kegel

Suzanne Krijger vertegenwoordigt Schiedam op het NK Poetry Slam

SCHIEDAM – Suzanne Krijger is een Zeeuws meisje, maar ze zal Schiedam vertegenwoordigen op de landelijke finale van de Poetry Slam. Op het Nederlands Kampioenschap zal ze het opnemen tegen de winnaars in de andere steden waar het ‘spoken word’ in allerlei vormen tot daverende competities leidde.  

Suzanne Krijger (19) won vrijdagavond de Schiedamse Poetry Slam. Ze studeert aan de Academie voor Theater in Tilburg. Ze houdt van schrijven en is gefascineerd door spoken word. “Dit is ontstaan”, vertelt ze, “doordat ik een tekst schreef voor mijn beste vriend die uit de kast kwam. Ik wist zelf niet dat je het als spoken word kon beschouwen, maar de tekst maakte veel los bij het publiek. Sindsdien ben ik op zoek naar wat ik en mijn teksten teweeg kunnen brengen en hoe ik daarin sta. Ik heb daar veel plezier in en ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Of het nou Corona is of niet!” 

Driehonderd kijkers en luisteraars naar de online uitzending brachten hun stem uit en de meeste gingen naar Suzanne. Net als de winnaars in de andere steden krijgt ze een masterclass spoken word, aangeboden door Verbalism. Het is bedoeld als voorbereiding op het NK.  

“Het was een mooie finale”, zegt Carina Fernandes, die de Schiedamse Poetry Slam organiseerde. Er waren twee voorrondes, waarbij het publiek digitaal stemde. Maar voordat er gestemd werd, kreeg het publiek een niet-bindend stemadvies van een expert uit het literatuurlandschap. In Schiedam was dat Monique Hendriks. Behalve het publiek hadden ook de stemadviseur invloed op wie er doorging naar de finale van de Schiedamse Poetry Slam. Monique Hendriks koos voor KMR ofwel Kershawn Rijssel. Maar omdat Schiedam maar één woordkunstenaar naar het NK kan afvaardigen, kreeg KMR wel een leuke prijs. Hij werd runner-up. 

Suzanne en KMR winnen onder meer een plek in de programmering van cultureel festival Proef! de Plantage, coaching verzorgd door Verbalism en een literaire goodiebag.  

Kershawn Rijssel is 26 jaar en geboren en getogen in Schiedam. Hij is bezig met zijn laatste jaar van de opleiding social work. “Ik ben sinds een jaar bezig om mijn geschreven teksten met de wereld te delen. Ik schrijf al sinds jongs af aan teksten en wil mezelf blijven ontwikkelen. Ik ben bezig met spoken word en rap”, zegt hij. “Mijn onderwerpen komen uit mijn eigen leven. Ik probeer je altijd mijn leven door mijn ogen te laten zien in mijn teksten. Ik neem je mee op een trip door mijn leven. Met kracht en passie probeer ik mijn teksten op je over te brengen en je te raken in jouw ziel. Ik pak serieuze onderwerpen aan met vol bewustzijn met af en toe een humoristisch randje. Ik ben ambitieus, het enige wat ik daarover kan zeggen is: remember me.” 
Monique Hendriks, die voor KMR een voorkeur had, stond vorig jaar zelf in de finale van het NK Poetry Slam. Ze is gefascineerd door alles wat ons menselijk maakt, ook als dat achter een pantser van humor, incoherentie en tegenstrijdigheid is. Monique heeft een onstilbare honger naar verbinding, maar heeft tegelijk bindingsangst. Ze is tegen een hokjesgeest. Ze is schrijver, actrice en wetenschapper. Ze studeerde technische informatica en cognitiewetenschappen en doet nu onderzoek naar de interactie tussen mens en artificial intelligence en hoe verhalen daarin een rol spelen.  

Plaats van handeling van de Schiedamse Poetry Slam was Bibliotheek Schiedam.