Tennet presenteert jaarcijfers onder 'stekkerdoos'

21-02-2019 Nieuws Redactie

De enorme 'stekkerdoos' waaraan bij HSM wordt gebouwd


SCHIEDAM - Netbeheerder Tennet presenteerde vandaag een bedrijfsresultaat voor rente en belastingen van 806 miljoen euro. Dat gebeurde in Schiedam.

Tennet had de werf van HSM aan de Westfrankelandsedijk uitgekozen om de resultaten te presenteren. Daar wordt momenteel gewerkt aan een transformatorplatform voor het windmolenparkt Borssele.

De landelijke beheerder van het elektriciteitsnet kondigde aan de komende tien jaar volop te investeren in windparken op zee - en met name het netwerk om de stroom die in die parken worden opgewekt, aan land te krijgen. Tennet rekent erop in tien jaar zo'n 35 miljard euro te steken in deze onmisbare infrastructuur, van wezenlijk belang in de energietransitie. Een project 'waarbij de Deltawerken in het niet vielen', aldus directeur Manon van Beek bij de presentatie. Afgelopen jaar werd voor 2,3 miljard euro in Nederland en Duitsland geïnvesteerd om de energietransitie vooruit te brengen en tegelijkertijd de leveringszekerheid op hoog niveau te houden.

Tennet boekte een omzet van EUR 4.176 miljoen, een stigjing van zes procent ten opzichte van 2017. Die groei zit hem voornamelijk in gestegen vergoedingen voor kosten van het hoogspanningsnet. Het onderliggende bedrijfsresultaat vóór rente en belastingen daalde met zo'n negentig miljoen euro, want was in 2017 nog 897 miljoen euro. "Gecorrigeerd voor bijzondere posten steeg de EBIT (het bedrijfsresultaat -red.) met tien procent naar 819 miljoen euro.

Tennet, netwerkbeheerder in Nederland en Duitsland, wil zich naast grootschalige nationale en internationale netuitbreidingen ook sterker richten op innovaties en het optimaliseren van de huidige hoogspanningsnetten. Uit het jaarverslag blijkt verder dat de totale beschikbaarheid van de hoogspanningsnetten (leveringszekerheid) in 2018 met 99,9988 procent onveranderd hoog was. 

Van Beek ging ook in op de actuele discussie over de kosten van het klimaat- en energiebeleid. Tennet zoekt voortdurend naar een balans tussen leveringszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid, zo stelde zij. "Een precair evenwicht", erkende ze. "Het gaat om indrukwekkende bedragen, maar het zijn ook investeringen in een duurzame samenleving."

Tennet was betrokken bij de totstandkoming van het voorlopige Klimaatakkoord. De netbeheerder maakt zich zorgen over het draagvlak in de maatschappij, zeker gezien het feit dat het bedrijf al volop bezig is met de energietransitie. "Wij zijn bezig, we gaan ook gewoon door, we hebben nog veel plannen", aldus Van Beek. "Dan is ook in ons belang dat er maatschappelijk draagvlak is."

De aanwezigen bij de cijferpresentatie werden bij HSM rondgeleid langs de enorme gele 'stekkerdoos' die binnenkort op zee wordt geplaatst bij windpark Borssele.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd