Categorieën

Service

Tentoonstelling over en door inwoners van Oost

Tentoonstelling over en door inwoners van Oost
Nieuws

Tentoonstelling over en door inwoners van Oost

  • Redactie
  • 01-10-2019
  • Nieuws
Tentoonstelling over en door inwoners van Oost

Geportretteerde inwoners van Oost gingen vanmiddag samen op de foto

SCHIEDAM - Wethouder Duncan Ruseler opende vanavond in bibliotheekvestiging Singel 24 de tentoonstelling 'Familieverhalen uit Schiedam Oost'. Hij deed dat door de spots aan te zetten op de foto's van veertien geportretteerde inwoners uit Schiedam Oost. De foto's zijn in hun thuissituatie gemaakt door fotograaf Rick Stolk, ook inwoner van Oost.

"Erg mooi om op deze manier te kunnen kijken naar bewoners van Oost en hun familieverhalen. Oost is een wijk met een grote diversiteit", zei wethouder Duncan Ruseler. "Ik woon trouwens zelf in Oost", zei de wethouder, "En mijn familiegeschiedenis ligt er eveneens. Het ouderlijk huis van mijn opa Coert Ruseler stond aan de Singel. Mijn opa werkte in de oorlog bij Stokvis, welk bedrijf een schakel vormde in de scheepsbouw in onze regio, ook de bouw van schepen voor de Duitsers. Daarom werd hij niet te werk gesteld in Duitsland. In 1944 begonnen de bezetters het partizanenverzet steeds meer te vrezen en moesten alle jonge mannen naar Duitsland voor dwangarbeid, mijn opa had daar weinig zin in en heeft tijdens de Schiedamse razzia van november 1944 ondergedoken gezeten in een kolenhok op de Singel. Hij was toen 23. Niet lang daarna ging hij op kamers wonen, op de Marconistraat. Door een bom die in Oost viel, gingen de ramen eruit in het huis waar hij woonde. Weken lang woonde hij daar zonder ramen in zijn kamer, en het was koud in de winter van 1944 op 1945." Zo tekenden wij als familieverhaal uit de mond van de wethouder op. De expositie Familieverhalen uit Schiedam Oost is een tentoonstelling in de vestiging van de bibliotheek in Oost, gelegen tussen Singel en Marconistraat in.

De tentoonstelling is gemaakt door de bewoners van de wijk zelf. Zij deelden hun verhalen, tekenden ze op, maakten de fotoportretten, ontwierpen en bouwden de tentoonstelling. De expositie vertelt in beeld en tekst het persoonlijke verhaal van veertien bewoners uit de wijk Oost. Een aantal van hen werd er geboren en getogen. Anderen kwamen van ver aanwaaien en gingen niet meer weg. Stichting Mooi Werk ondersteunde het proces. Een jaar na aanvang van het project is het eindresultaat vanavond onthuld.

De tentoonstelling zal enkele weken te zien zijn op Singel 24, waarna de expositie op andere locaties in de wijk zal worden getoond. Van de foto's van de geportretteerden en hun levensverhalen is een magazine uitgebracht.