Theo Schoenmakers verbijsterd over aanzegging ontslag bij HOW

12-01-2019 Nieuws Kor Kegel

Theo Schoenmakers voelt zich helemaal overrompeld

SCHIEDAM – Theo Schoenmakers verblijft momenteel in het buitenland. Daar vernam hij vanmiddag dat de Huurdersorganisatie Woonplus (HOW) op dinsdag 29 januari een vergadering heeft belegd om hem als voorzitter uit zijn functie te zetten. “I am flabbergasted”, reageerde hij vandaag.  

Een aantal Schiedammers ontving vanochtend een mail, ondertekend door HOW-secretaris Minelfa Meijnckens-Koranchie, waarin ze refereerde aan een mail van vrijdag 21 december, waarop voorzitter Theo Schoenmakers niet zou hebben gereageerd. “Die mail zit niet in mijn inbox”, zegt de HOW-voorzitter. 

“Ik weet nul komma niks nada niente over die vergadering. Het lijkt me ook niet bepaald volgens de statuten, maar ik ben niet in het land en kan het nu onmogelijk nakijken. Ik heb de penningmeester een paar dagen geleden nog aan de telefoon gehad en gemaild, maar hier hoorde ik niets over. Wat raar dat de pers er wel van weet en ik als direct betrokkene niet”, reageert Theo Schoenmakers.  

Hij vraagt zich zelfs af of de mail echt wel van Minelfa Meijnckens-Koranchie afkomstig is. Het zou evenzogoed een fakemail kunnen zijn, een nepbericht. De redactie van Schiedam24 heeft op diverse manieren contact gezocht met de secretaris van HOW, maar een mail bleef onbeantwoord en op Facebook lijkt ze al meer dan twee jaar niet actief.  

Er gaan al een poosje geruchten dat Theo Schoenmakers zou moeten aftreden als voorzitter van HOW, omdat de huur van zijn woning in Schiedam-Centrum door Woonplus zou zijn opgezegd wegens een huurachterstand. Om bestuurslid te zijn van de Huurdersorganisatie Woonplus, is het vereist huurder van Woonplus te zijn. Dat was Theo Schoenmakers in elk geval toen hij benoemd werd. Het is niet duidelijk of de periode van benoeming verkort kan worden als een bestuurslid van HOW tussentijds verhuist. De website van Woonplus geeft daar geen helderheid over.  

Pikanter is het volgende. Theo Schoenmakers ontkent dat de huur van zijn huis is opgezegd. “Alle maanden zijn betaald. In het AD heeft al een poosje geleden gestaan dat ik door buren met de de dood bedreigd ben en niet zo'n beetje ook. Zij zijn daarvoor veroordeeld, maar ze zijn in beroep gegaan. Dat kan jaren duren. En ja, dan moet ik wijken, want de gemeente en Woonplus hebben een convenant gesloten dat mensen met kinderen niet uitgezet mogen worden. Ook niet als ze op dagdagelijkse basis hun buren bedreigen, kennelijk.” 

Op zondag 6 augustus 2017 werd Theo Schoenmakers zwaarder dan in de jaren ervoor bedreigd en hij ontvluchtte zijn woning, nadat de gemeente en de politie te kennen hadden gegeven niet voor zijn veiligheid te kunnen instaan. Hij dook onder. Een ander bestuurslid van HOW zou om een zelfde reden de stad Schiedam ontvlucht zijn.

De redactie van Schiedam24 heeft voorafgaand aan de publicatie van dit artikel geen contact gezocht met Woonplus. De ervaring leert – zeker sinds de rigide privacywetgeving – dat een corporatie toch geen mededelingen doet over individuele kwesties. En de gang van zaken binnen HOW is allereerst een verantwoordelijkheid van de huurdersorganisatie zelf en niet van Woonplus.  

Voorheen was het Schiedams Overleg BewonersOrganisaties (SOBO) de gesprekspartner van Woonplus namens de huurders, maar op grond van nieuwe wetgeving koos Woonplus voor een ‘eigen’ spreekbuis die alleen de eigen huurders vertegenwoordigt.