Tien jaar geëist tegen Biko M.

31-05-2017 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Justitie heeft vanmiddag tien jaar gevangenisstraf met tbs en dwangverpleging geëist tegen verdachte Biko M. voor het doodsteken van krantenbezorgster Anita van Dijk in Rotterdam-West.

Een van de zoons van de vermoorde Schiedamse gaat aan het begin van de middag, op het moment dat zijn tante spreekt, door het lint. Hij wil M. aanvallen, de parketpolitie werkt hem de rechtszaal uit. "Jij gaat dood, jij gaat dood'', schreeuwt de oudste zoon van Van Dijk. "Al moet ik er twintig jaar op wachten." 

De zoon reageerde volgens verslaggever Jan Roelof Visscher van RTV Rijnmond op wat zijn tante vertelde: dat zij moest beslissen over levensbeëindiging van haar zus Anita en 'de achtbaan aan emoties' die daarbij speelden. De oudste zoon luistert later op een andere publieke tribune achter glas toe.

Schiedammer Biko M.(30) heeft een verleden op gebied van opnamen bij de Bavo, vrijwillig en gedwongen. Hij zou ook last hebben gehad van psychoses. Volgens justitie is zijn gedrag 'onvoorspelbaar', omdat hij behandeling weigert en medicatie niet inneemt.

Volgens justitie kan met zekerheid worden vastgesteld dat onder de nagels van Anita van Dijk, op haar jas en op een busje deospray in haar hand, dna van de verdachte is aangetroffen. Ook zou een afgebroken deel van een mes zijn opgespoord, maar niet het mes zelf. Slachtoffer en verdachte kenden elkaar niet, benadrukt justitie. Dus op geen enkele andere wijze kan dna van beiden matchen.

Ook voor de bedreiging en poging tot beroving van de buurtbewoner die M. eerder dezelfde ochtend aansprak, is de verdachte volgens justitie schuldig.

Verder zou de rechtbank is zijn overwegingen mee moeten nemen dat M. eerder veroordeeld is voor bedreiging met een mes en dat er een groot recidivegevaar is. Ook heeft de zaak volgens justitie voor veel onrust in de samenleving gezorgd. Het Openbaar Ministerie pleit voor een onvoorwaardelijke straf van lange duur. Het pleit ook voor het opleggen van tbs, ook al is dat niet geadviseerd door het Pieter Baan Centrum dat M. onderzocht. Aan de tbs zou geen maximum moeten zitten.

De advocaat van M. wees op ontlastend bewijs voor zijn cliënt. Er was geen gezichtsherkenning (met name door de jongeman die hij voor Anita van Dijk aansprak) en hij droeg andere kleding, zo is de korte samenvatting daarvan.Gerelateerd