Tokkelend van molen De Palmboom af

15-09-2019 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Ter gelegenheid van de Monumentendagen waren er vandaag enkele molens opengesteld. Op één daarvan, molen De Palmboom, kon je naar de op circa achttien meter hoogte liggende balie klimmen en tokkelend weer naar beneden gaan. Zo'n honderd mensen durfden het aan om dat te doen.  

Als je de molen beklimt, merk je pas goed hoe hoog zo'n balie is. 'Vergelijk het met een flatgebouw van zes verdiepingen', zegt communicatiemedewerker Paul Sporken van Stichting De Schiedamse Molens. Als je op de balie loopt, kun je door de plankenvloer recht naar beneden kijken. Zakt de moed je dan nog niet in de schoenen, dan kun je je bij de instructeurs melden. Dat zijn ervaren mannen van het bedrijf dat het tokkelen ook bij de Euromast verzorgt. De instructeurs bevestigen degenen die tokkelend naar beneden willen in een stevig tuig. Dan komt de moeilijkste stap voor de persoon die aan de beurt is: over de reling van de balie stappen en vervolgens durven loslaten en gaan. Binnen enkele seconden ben je vervolgens beneden.

De molens die vandaag waren opengesteld waren behalve De Palmboom: De Noord, De Drie Koornbloemen en de Babbersmolen. Zondag 15 september is het opnieuw Monumentendag, maar de Schedamse molens zijn dan niet open voor bezichtiging.Gerelateerd