Categorieën

Service

Topvrouw SHV: 'We hebben ingegrepen'

Topvrouw SHV: 'We hebben ingegrepen'
Nieuws

Topvrouw SHV: 'We hebben ingegrepen'

  • Redactie
  • 28-12-2021
  • Nieuws
Topvrouw SHV: 'We hebben ingegrepen'

SCHIEDAM - Annemiek Fentener van Vlissingen is voorzitter van de raad van commissarissen van een groot en oud (125 jaar) Nederlands familiebedrijf: SHV. Onlangs gaf ze - zeldzaam - een groot interview in het Financieel Dagblad. Daarin lichtte ze ook kort de gang van zaken rond de fraude bij dochterbedrijf Mammoet toe.

Dit jaar trof SHV een schikking met justitie over de omkoping en valsheid in geschrifte, die was gepleegd bij Mammoet en andere dochterbedrijven. Met name de activiteiten in het Midden-Oosten gingen in de loop der jaren gepaard met het betalen van flink wat smeergeld aan mensen op bepalende posities voor het verkrijgen van opdrachten.

Econosto spande de kroon, met volgens het Openbaar Ministerie 294 gevallen van 'niet-ambtelijke omkoping'. CMK Mammoth Gulf, een bedrijf dat onder meer hijskranen verhuurt, betaalde steekpenningen in Korea en Mammoet Salvage, de bergingspoot van het Schiedamse bedrijf, betaalde een Irakese parlementariër in de hoop zo in contact te komen met een minister en een conflict op te lossen dat zusterbedrijf CMK Mammoth had met het staatsoliebedrijf. Omdat het bedrijf geen illegaal voordeel had van deze transactie, krijgt het niet meer dan een boete, van 975.000 euro, aldus het OM.

Fentener van Vlissingen stelt tegen het FD 'niet met liefde terug te denken' aan die gang van zaken. "Er zijn dingen fout gegaan en we hebben ingegrepen. We moeten ons realiseren dat er altijd dingen fout kunnen gaan en dat we ook altijd zullen ingrijpen." 

Dat ingrijpen resulteerde in het stoppen van activiteiten en sluiten van vestigingen en ook in de verkoop van Mammoet Salvage aan Koole. Ook werd er een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie: SHV betaalde 41,6 miljoen euro om van vervolging af te komen: een boete van 12,1 miljoen en een terugbetaling van het door omkoping verkregen illegale voordeel van 29,5 miljoen. Omdat SHV meewerkte aan het vier jaar durende onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, ontving het concern een korting van 25 procent op de boete. Fentener van Vlssingen: "We hoeven geen medelijden, het gaat mij erom dat de mensen binnen SHV begrijpen wat onze waarden en normen zijn. Dat ze begrijpen dat ze niet pas morgen met mij bellen omdat een probleem dan misschien weg is of misschien iets van een oplossing daagt. Morgen is het zeker niet beter en zeker niet weg."

Zie ook dit artikel en ook dit artikel.