Tour langs drie creatief ingevulde brugwachtershuisjes

29-09-2021 Nieuws Redactie

Het brugwachtershuisje bij de Hoofdbrug; foto: Kymia Kazemi


SCHIEDAM - Zaterdag 2 oktober kunnen belangstellenden op tour langs drie brugwachtershuisjes bij de Ooievaarsbrug, de Oranjebrug en de Hoofdbrug.

Met de creatieve invulling van de brugwachtershuisjes heeft de gemeente de huisjes aangepakt, in samenwerking met de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes en kunstenaars uit de regio. De tour is van 14.00 tot 16.30 uur en kan wandelend, fietsend en voor enkele mensen per boot. De kunstenaars zijn in hun huisjes en vertellen over hun project samen met een dichter of verhalenverteller. Wethouder Ducan Ruseler geeft om 14.00 uur het startsein bij de Hoofdbrug.

In het eerste huisje is 'Weerspiegeling: verleden, heden en toekomst’ te zien. Ontwerpers Kymia Kazemi & Huibert Groenendijk wonen vlak naast de Hoofdbrug. “Wij zochten naar een verrassend effect met behoud van alles wat zich in de omgeving afspeelt. Daarom maken wij het brugwachtershuisje spiegelend, waardoor het transparant lijkt en je het idee krijgt dat je door het huisje heen kan kijken.” Huibert en Kymia lichten hun idee tijdens de tour verder toe. Daarna zal de gepensioneerde brugwachter Wout Pols een brugwachtersverhaal vertellen.

In het huisje op de Oranjebrug heeft Ernst Raaphorst de onderwaterwereld onder de brug zichtbaar gemaakt, te zien in een videoscherm. Ernst vertelt meer over zijn project. Bij dit huisje treedt spoken word kunstenaar Steven Koerts op, rond 14.45 uur.

In huisje nummer drie op de Ooievaarsbrug is het project ‘expeditie Natuurbrug’ van Dagmar Haggenburg. Met haar serie foto’s 'Weeds' laat zij zien hoe mooi de natuur kan zijn die wij doorgaans als onkruid bestempelen. De stadsdichter van Schiedam, Yvette Neuschwanger, leest uit eigen werk, rond 15.30 uur.

De brugwachtershuisjes hebben sinds vorig jaar een ware metamorfose ondergaan. Met de invulling van de brugwachtershuisjes wilde de gemeente de leefbaarheid en uitstraling van de wat eenzame brugwachtershuisjes aanpakken. Er konden ideeën ingestuurd worden voor de invulling van de huisjes; er kwamen 29 inzendingen op de oproep om de huisjes bij de Ooievaarsbrug, de Oranjebrug en de Hoofdbrug een nieuwe creatieve invulling te geven.Gerelateerd