Trappenhuizen museum zijn niet brandveilig meer

21-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Het Schiedamse museum staat een aanzienlijke renovatie te wachten

SCHIEDAM – Er is een extra argument bijgekomen voor een algehele renovatie van de trappenhuizen van het Stedelijk Museum Schiedam. De brandweer heeft ze nog niet afgekeurd, maar wel geconstateerd dat de brandveiligheid onvoldoende is.  

Dat maakt de weg vrij om de trappenhuizen ingrijpend aan te passen, een klus die wordt uitgevoerd tijdens de komend najaar geplande renovatie van het Sint Jacobsgasthuis (wat nog altijd de formele naam van het gebouw is, ook al is de functie van gasthuis in 1934 verplaatst naar de BK-laan, waar het huidige Jacobs Gasthuis onderdeel is van de Frankelandgroep).  

Burgemeester en wethouders hebben na openbare aanbesteding twee bedrijven geselecteerd voor de renovatie. Burgy Bouwbedrijf uit Leiden zal de bouwkundige aspecten verzorgen. Het familiebedrijf Kuijpers uit Helmond verzorgt de installaties. Als de renovatie van het Stedelijk Museum Schiedam – met een maand vertraging – in de zomer van 2021 klaar is, bestaat Kuijpers overigens honderd jaar.
Burgy en Kuijpers zijn gevraagd optimale zekerheid te geven over de kosten. De daadwerkelijke opdracht aan beide bedrijven zal worden verstrekt na een laatste toetsing aan het voor de renovatie beschikbare budget.  

Ook de liften van het museum worden vervangen. Er komen grotere liften. Een van de voordelen zal zijn dat de catacomben van het gebouw toegankelijk worden voor invaliden.  

De renovatie van het Stedelijk Museum Schiedam staat in verband met de uitvoering van het project Hoogstraat Plus. Beide projecten worden op elkaar afgestemd.