Tweeduizend ingenieurs aan het werk in Schiedam

07-11-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Schiedam biedt werkgelegenheid aan 2014 ingenieurs. Tot die conclusie komt Bart Kuipers, onderzoeker op de Erasmus Universiteit.

Dat onderzoek ging overigens heel eenvoudig, zo meldt Kuipers in een column die hij schreef voor Mainport. "Door met alle personeelsafdelingen van deze bedrijven te bellen, inventariseerde ik 2.014 ingenieurs die in Schiedam werkzaam zijn." De bedrijven die hij noemt zijn KH Engineering, RH Marine, GustoMSC, Tebodin, SBM Offshore en hij voegt er aan toe: et cetera.

Volgens de haveneconoom vormen die tweeduizend mannen en vrouwen een grote groep, die de naam Offshore Valley rechtvaardigt - ook al vindt Kuipers het gebruik van de term ‘valley’ doorgaans het grootste cliché denkbaar: "Wie weet waar Health Valley ligt?" De ingenieurs zijn actief op het snijvlak van ontwerp, innovatie en digitale techniek. Kuipers: "Het is een samenballing van kennisintensieve dienstverlening die, zo blijkt uit onderzoek van de groep van professor Van Oort, de kern is van het cluster water- en deltatechnologie. Het levert diensten aan de maritiem gerelateerde machinebouw, scheepsbouw, elektronische componentenindustrie en nog een veelheid aan bedrijfstakken."

Kans op meer werkgelegenheid is er zeker, aldus Kuipers. "Onlangs deden we onderzoek naar een mogelijke verbreding van Offshore Valley. Het is niet verrassend dat ook hier digitale kansen liggen, waardoor het ‘valley’ concept wordt benadrukt."

De column van Kuipers leest u hier.Gerelateerd