Uitdaging voor Schiedam

25-12-2019 Nieuws Ingezonden


SCHIEDAM -  Petra van Bergeijk en Arie den Draak vragen zich af waarom Schiedam een record dat in Duitsland werd gevestigd, niet op zijn naam heeft geschreven. 

Dat betrof een kerstboom, gemaakt van jeneverflessen. Ruim vijfduizend samen vormden een kerstboom, 5038 volgens telling van het Duits recordinstituut (RID). Nog niet eerder vertoond, noch in Schiedam, noch elders in de wereld.

De kerstboom verrees in de Noord-Duitse stad Bendorf. Het bouwwerk is twintig etages hoog, goed voor 6,5 meter. Een lege magnumfles vormt de piek. Een vriendengroep maakte de boom en tooide die met groene en rode lampjes. Hun 'bouwstenen' betrokken ze van cafés en feesttenten in de regio.

Het plan was de boom in de glasbak te doen belanden, maar toen de boom tot recordproporties bleek te zijn gegroeid, besloten de vrienden dat hun werk de jaarwisseling maar moest overleven.
 
In Duitsland is het populair de kerstgedachte op deze wijze uit te dragen. In Nordheim am Main was vorig jaar een groene dennenboom te bewonderen van 1099 bolle wijnflessen, afgemaakt met een groot formaat sektfles. Onlangs meldde het RID in Gera een 17,88 meter hoge dennenboom van welgeteld 2704 drankkratten, in kruisvorm.

Den Draak ziet de 'boom' uit Bendorf als een uitdaging voor Schiedam. "Dé prestigeuitdaging voor 2020."