Van Deursen stopt als voorzitter Rekenkamercommissie

26-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Bijna aan het eind van zijn tweede termijn als voorzitter van de Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen legt William van Deursen zijn functie neer. Hij heeft de gemeenteraden van Schiedam en Vlaardingen gemeld dat hij al enige tijd medische problemen heeft als gevolg van het Coronavirus. Vrijdag 14 mei is zijn laatste dag als voorzitter.

De tweede termijn als voorzitter zou ook de laatste termijn zijn. Plaatsvervangend voorzitter is Rob Gilsing, die van 2006 en 2010 voor de PvdA in de Schiedamse gemeenteraad zat en weet wat er in een gemeentebestuur omgaat. De 57-jarige Gilsing is lector jeugdhulp in transformatie aan de Haagse Hogeschool.

Van Deursen meldt dat de lopende zaken worden overgenomen door zijn collega’s.

Hij dankt de colleges van burgemeester en wethouders, de griffies en de ambtelijke organisaties van Schiedam en Vlaardingen voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren. Door de vele onderzoeken die hij met zijn collega’s heeft uitgevoerd, kon de Rekenkamercommissie de kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rollen van de twee gemeenteraden versterken.

Zo deed de commissie onderzoek naar de effectiviteit van het woningbouwbeleid in Schiedam en Vlaardingen, onderzoek naar de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van de senioren en ook onderzoek naar wat de gemeenteraden van Schiedam en Vlaardingen eigenlijk met de adviezen van de Rekenkamercommissie doen. De commissie wilde nagaan of haar inspanningen ook het gewenste effect hebben. In 2011 en 2014 was er ook onderzoek naar de mate waarin adviezen door de politiek worden opgevolgd. Dat viel niet teleurstellend uit.

Van Deursen woont in Boxtel. Hij heeft een reputatie als professional coach voor het executive management van bedrijven en leden van de Eerste en Tweede Kamer en ook de commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Hij is strategisch adviseur en ook toezichthouder van diverse Raden van Toezicht in het bedrijfsleven en in de non-profit-sector. Hij is ook voorzitter van de Rekenkamercommissie in Berkelland (een van de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland, gelegen in de Achterhoek) en lid van de Rekenkamercommissie in Dordrecht. Daarvoor was hij onder meer lid en/of vice-voorzitter van de Rekenkamercommissies van Venlo, Rheden, Olst-Wijhe, Montferland, Sint-Michielsgestel, Berg en Dal en Bernheze en was hij projectleider en onderzoeker bij het waterschap Brabantse Delta, stafmedewerker bij Rijkswaterstaat en regisseur bij verschillende ministeries.


Gerelateerd