Van Emden wint proloog ZLM Toer

16-06-2016 Nieuws Redactie

Foto: Jan van Heeswijk

WIELRENNEN - Jos van Emden won Gisteren de proloog van de Ster ZLM Toer. De Schiedamse tijdritspecialist van LottoNL-Jumbo ging als snelste rond op 6,4 kilometer lange parcours rond Goes. Taylor Phinney en Stefan Küng, beiden rijdend namens BMC, eindigden op de plekken twee en drie.

Lange tijd leek het erop dat Roger Kluge – net als vorig jaar – de zege in de proloog van de Nederlandse rittenkoers zou pakken. De Duitser van IAM Cycling startte vroeg en moest ruim twee uur wachten op het stoeltje dat is gereserveerd voor de snelste man in de tijdrit. Stefan Küng nam pas laat in de wedstrijd de plaats van Kluge in, nadat hij één seconde sneller rond was gereden. De Zwitserse hardrijder werd op zijn beurt afgetroefd door een ploegmaat: kersvers Amerikaans kampioen tijdrijden Taylor Phinney dook weer een tel onder de tijd van Küng.

Maar het was allemaal gerekend buiten Jos van Emden. De 31-jarige Schiedammer, die in de Giro d’Italia-tijdrit door Apeldoorn ten val kwam, nam zijn revanche en wist rond te gaan met  een gemiddelde snelheid van net boven de 52 kilometer per uur.

"Ik had aan het eind nog wat over om alles te geven. Juist dat laatste stuk was het lastigst. Winnen doe ik niet zo vaak, ik ben hier dan ook heel blij mee,” zei Van Emden tegen het ANP. Donderdag start Van Emden in de leiderstrui in deze echte sprinterskoers door Nederland en België.


Gerelateerd