VDL gaat laatste dieselbussen RET leveren

27-10-2018 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Voor het laatst schaft de RET naar eigen zeggen dieselbussen aan. Bouwer VDL gaat veertig van dergelijke bussen leveren.

In totaal is de order 143 bussen van het type Citea groot; ook 103 volhybride bussen, die elektrisch rijden combineren met een dieselmotor, maken deel uit van het contract.

In juli bestelde de RET al 55 zogenaamde 'zero-emissiebussen'. Die zullen naar verwachting eind volgend jaar gaan rijden in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. Zie ook dit artikel.

Directeur Maurice Unck van de RET: “De nieuwe dieselbussen rijden naar verwachting tien à twintig procent zuiniger dan de huidige diesels, de hybride bussen tot veertig procent zuiniger." 

De provincies, het Rijk en de vervoersregio’s legden eerder al vast dat er vanaf 2025 geen dieselbussen meer worden aangeschaft en dat in 2030 alle dieselbussen voor het openbaar vervoer uit het straatbeeld verdwijnen. De transitie naar een volledig elektrische vloot doet de RET in fases, omdat de technologie op dit vlak zich snel ontwikkelt. Het vervoersbedrijf neemt dus eind 2019 de 55 e-bussen in gebruik, en vervolgens vijftig in 2021, vijftig in 2024 en de laatste 110 in 2029. Unck: “Omdat we steeds gebruik willen maken van de nieuwste technologieën voor elektrische bussen, spreiden we onze investeringen binnen de concessieperiode. Deze loopt van 2019 tot 2034.”

De hybride bussen maken geen gebruik van de laadinfrastructuur voor de volledig elektrische bussen. Bij de hybride technologie is laden bij een oplaadpunt namelijk niet nodig: een motorgenerator wekt de noodzakelijke elektrische energie op. Toepassing van deze techniek zorgt voor de brandstofbesparing die Unck noemt.

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “We zijn enorm trots dat VDL sinds lange tijd opnieuw bussen gaat leveren aan Rotterdam, een dynamische stad die bekendstaat als knooppunt voor transport en mobiliteit."Gerelateerd