Veiligheidsdirecteur: vuurwerkverbod voortzetten

01-01-2021 Nieuws Redactie

Foto: twitter Arjen Littooij


SCHIEDAM - Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, ziet het vuurwerkverbod over 365 dagen graag terugkeren.

De chef van brandweer en ambulancedienst signaleert dat er 'beduidend minder branden en vuurwerkslachtoffers' te noteren vielen kort voor, tijdens en na de jaarwisseling dan in andere jaren. "Deze trend mag doorgezet worden."

Het vuurwerkverbod betekent volgens Littooij niet dat de hulpverleners vannacht op hun lauweren konden rusten. Hij spreekt van 'een drukke nacht, met 390 brandweerinzetten en 176 ambulanceritten'.

En er blijft een grote bron van zorg en ergenis het feit dat de brandweermensen en mensen op de ambulance bestookt worden, letterlijk en figuurlijk, en hun werk zodoende wordt verhinderd. "Dat we soms alleen ons werk konden doen met politiebescherming, blijft abnormaal", constateert Littooij.

Oogarts Tjeerd de Faber van het Rotterdamse oogziekenhuis meldt een oudjaarsnacht die 'in twintig jaar niet zo rustig was'. Tegen achttien spoedgevallen vorig jaar, telde hij nu één geval van oogletsel door vuurwerk en twee verwondingen aan de ogen door het afschieten van carbiet. "Operaties waren nog niet nodig", zo meldde hij aan RTV Rijnmond.Gerelateerd