Categorieën

Service

Ventura handbalt jaren op oude boerderij

Ventura handbalt jaren op oude boerderij
Sport

Ventura handbalt jaren op oude boerderij

  • Redactie
  • 25-09-2015
  • Sport
Ventura handbalt jaren op oude boerderij
SCHIEDAM - De handballers van Ventura hebben jarenlang gespeeld op een boerderij uit de tweede eeuw. Bij werkzaamheden om het voormalige terrein van Ventura op sportpark Harga geschikt te maken voor woningbouw, stuitten de werkers op resten van een Romeinse nederzetting.

Dit valt te lezen in de nieuwsbrief Schiedam in Beweging. Archeoloog en adviseur Sander Hakvoort stelt daarin dat een dergelijke vondst uitzonderlijk is. "De laatste keer dat we een dergelijke goed geconserveerde boerderij uit die tijd hebben gevonden is al weer ruim dertig jaar geleden."

De aanwezigheid van de resten kwam aan het licht tijdens het graven van proefsleuven in het terrein. Een standaardprocedure als in grond wordt gegraven, die daarna voor lange tijd niet meer toegankelijk zal zijn, bijvoorbeeld door woningbouw. De vondst van funderingspalen was de aanzet tot uitgebreide graafwerkzaamheden; er werd een terrein van zes bij zeventien meter blootgelegd.

Een van de conclusies die na de graafwerkzaamheden kan worden getrokken is dat de Romeinse bewoners van onze streken over relatief luxe gebruiksgoederen beschikten. Behalve de resten van een boerderij werden immers ook serviesgoed, verschillende mantelspelden, munten, stukjes sierbeslag van paardentuig en aardewerk gevonden. "Als ik mijn fantasie de vrije loop laat, zie ik een veteraan uit het Romeinse leger die in Schiedam een goed onderkomen had gevonden. Op een hoger gelegen veenrug bouwde hij zijn boerderij in een voor deze regio typische constructie", aldus Hakvoort. Hij stelde de vondsten veilig voor toekomstige generaties.