Verdubbeling bijstandsaanvragen in Waterwegregio

25-05-2020 Nieuws Redactie

Medewerker van het Open Leerwerkcentrum helpt via een apart computerscherm, en met een plexiglasscherm ertussen; foto: Stroomopwaartsners


SCHIEDAM - Stroomopwaarts ziet het aantal aanvragen voor bijstand in de Waterweggemeenten hard oplopen. Door de gevolgen van het Coronavirus is aantal aanvragen ten opzichte van februari dit jaar verdubbeld.

De grootste toename is onder de jongeren tot 27 jaar en zelfstandig ondernemers. Desiree Curfs, directeur Stroomopwaarts: “Jongeren onder de 27 jaar hebben over het algemeen minder WW-recht opgebouwd in vergelijking met oudere werklozen en hebben vaker een flexcontract. Bij een crisis zoals deze raken zij als eerste hun baan kwijt." Omdat ze geen of amper WW hebben opgebouwd, komen ze snel bij Stroomopwaarts terecht voor bijstand. 

De andere groep die eruit springt is volgens Curfs die van de zelfstandig ondernemers. "Velen hebben noodgedwongen hun onderneming moeten sluiten. Zij verliezen direct hun bron van inkomsten en houden daarom weinig tot geen loon voor zichzelf over.”

Voor ondernemers die door de Coronacrisis niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, is er een versoepelde, tijdelijke regeling voor bijstand ingesteld; de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). “Inmiddels hebben we 2.500 aanvragen ontvangen. Hiervan is de helft in vijf weken tijd beoordeeld en de toegekende uitkeringen zijn uitbetaald. We werken met een team van twintig medewerkers keihard om alle aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen”, aldus Curfs.

Ook het UWV signaleert een grote stijging, in dit geval van het aantal WW-uitkeringen. Uit die cijfers blijkt voor de Waterwegregio in april een stijging van rond de twintig procent van het aantal WW-uitkeringen, ten opzichte van maart, aldus Curfs. “Het is verstandig om altijd eerst bij het UWV te kijken of er recht is op een WW-uitkering. De bijstandsuitkering is voor inwoners die onvoldoende inkomsten hebben voor hun levensonderhoud en geen recht hebben op een andere uitkering. Iemand die recent zijn baan is verloren, heeft wellicht eerst recht op een WW-uitkering. Zo voorkom je onnodig lang wachten op inkomsten”, aldus Curfs.

Stroomopwaarts ziet nog geen stijging in de aanvragen voor schuldhulpverlening. Toch maakt Desiree Curfs zich zorgen: “De Coronacrisis leidt bij veel mensen tot verandering in hun inkomen. We maken ons zorgen om de mensen die door een daling in hun inkomen niet rondkomen, rekeningen niet of niet op tijd betalen en schulden maken die later in het jaar opduiken.” Op de website van Stroomopwaarts is een pagina ingericht voor hulp bij werk en inkomen tijdens de Coronacrisis.

Ook Stroomopwaarts heeft haar dienstverlening door de maatregelen moeten aanpassen. Inwoners met vragen worden vooral telefonisch geholpen. De locaties zijn alleen open op afspraak. Langzaam wordt de dienstverlening uitgebreid en worden cliënten weer uitgenodigd om geholpen te worden op weg naar de arbeidsmarkt. "Er wordt hard gewerkt aan nieuwe manieren om cliënten te begeleiden in een 1,5 meter economie. Denk aan online-trainingen en -cursussen, maar ook aan matchingsessies waar kleinere groepen werkzoekenden met potentiële werkgevers in contact worden gebracht. Een aantal van de instromers kunnen we direct tijdelijk (uitzend)werk aanbieden bij een van onze opdrachtgevers in het groen, de schoonmaak of in diverse andere sectoren", aldus Curfs. "Verder opent in juni het assessmentcenter weer in kleine groepen." Hier kijkt Stroomopwaarts welke competenties/vaardigheden iemand heeft. "En er wordt ook weer gestart met de werkleertrajecten, zodat men praktijkervaring op kan doen en werkfit kan worden."Gerelateerd