Categorieën

Service

Vergeten Bombardement niet vergeten

Vergeten Bombardement niet vergeten
Nieuws

Vergeten Bombardement niet vergeten

  • Redactie
  • 27-03-2018
  • Nieuws
Vergeten Bombardement niet vergeten

Foto's: collectie Stadsarchief Rotterdam

SCHIEDAM - Het Vergeten Bombardement wordt niet vergeten. Zaterdag is het 75 jaar geleden dat in Rotterdam-West mogelijk wel vierhonderd doden vielen door een mislukt offensief van Amerikaanse bommenwerpers. Dat wordt herdacht.

In de ochtend van 31 maart 1943 vertrokken 102 Amerikaanse bommenwerpers vanuit Engeland richting Nederland. Het doelwit was het havengebied van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Met in het bijzonder de Schiedamse scheepswerf Wilton-Fijenoord, waar onderdelen voor Duitse onderzeeërs werden geproduceerd. Om de Duitsers te verzwakken wilden de geallieerden hun oorlogsindustrie vernietigen.

De bommenwerpers misten echter hun doel. Door bewolking en stormachtige wind kwamen de bommen voor een groot deel terecht in de dichtbevolkte woonwijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. De Mathenesserweg, Schiedamseweg en het Marconiplein werden geraakt, net als de huizenblokken daarachter. In totaal werd achttien hectare verwoest. Honderden mensen kwamen om het leven, de schattingen liggen tussen de 326 en 401. Ruim 3200 woningen werden vernield waardoor zo’n 16.500 mensen dakloos raakten. De schade door de ingeslagen duizendponders was enorm, maar ook de branden die daarna uitbraken zorgden voor veel schade. Pas om half 12 ’s avonds had de brandweer de vuurzee onder controle. Een groot deel van Rotterdam-West was weggevaagd.

De werkgroep 'Herdenking Vergeten Bombardement' zorgt voor een herdenking aanstaande zaterdag. De Rotterdammers het bombardement hebben meegemaakt en nog in leven zijn werde opgespoord en uitgenodigd. Ze worden komende zaterdag ontvangen in de bibliotheek Delfhaven aan de Rösener Manzstraat, vanaf twaalf uur. Daarna wordt er gewandeld naar Park 1943, waar burgemeester Ahmed Aboutaleb en stadsdichter Derek Otte de aanwezigen zullen toespreken en toedichten. Ook de Schiedamse burgemeester Cor Lamers zal aanwezig zijn.

Er zal een minuut stilte worden gehouden. Muziek komt er van Bear Valour. Het zal mogelijk zijn om langs de brandgrens te wandelen. Het einde van de herdenking bestaat uit de onthulling van een gevelgedicht en een plaquette. Martin Landman (90), oud-voorzitter van de Kamer van Koophandel in Rotterdam, een ooggetuige, geeft een persoonlijke impressie. Landman was in 1943 supporter van de amateurclub Neptunus uit Rotterdam-West.