Vernieuwd Nieuwlandplein open

21-05-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het vernieuwde Nieuwlandplein is open. Vanmorgen namen ongeveer 25 kinderen van de basisscholen in de wijk, het drukke verkeersplein in gebruik, na een aanpassing die vooral tot doel had de veiligheid te vergroten.

Nogal eens deden zich de afgelopen jaren op het Nieuwlandplein aanrijdingen voor. En nog veel vaker schrokken de gebruikers van de grote rotonde op van bijna-aanrijdingen. Vooral fietsers liepen daarbij risico's. Zij konden op grote delen van de rotonde in twee richtingen fietsen, met de klok mee en er tegenin. Dat vergde klaarblijkelijk - zeker gepaard met een ongeduldige rijstijl - te veel van veel automobilisten.

Ook in de nieuwe situatie is fietsverkeer in twee richtingen mogelijk. Door de kruisingen met de auto's verder van de eigenlijke rotonde af te leggen, krijgen automobilisten meer tijd om het verkeer om zich heen op te nemen. Verder zijn er snelheidsbeperkers als drempels en versmallingen van de rijstrook opgenomen.

De kinderen van de scholen Het Startblok, ’t Meesterwerk, Ababil, De Taaltuin en Het Talent maken zelf ook veel gebruik van het Nieuwlandplein en verwachten daar nu veiliger te kunnen lopen en fietsen. Met het laten rinkelen van een mooie grote fietsbel die ieder van hen ontving, openden zij formeel het plein. De werkzaamheden eraan vergden het nodige van menig Schiedammer; zij die tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de stad pendelen, moesten een flink stuk omrijden. Dankzij inspanning van de aannemer en anderen, kon op de geplande werktijd worden beknot.

Gerelateerd