Versoepelingen - avondklok, terrassen - mogelijk toch al snel

19-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Vanmiddag wordt besloten of de demissionaire bewindslieden Mark Rutte en Hugo de Jonge morgen met een persconferentie versoepelingen van de Coronabeperkingen bekend zullen maken. Het zou gaan om het opheffen van de avondklok en het uitbreiden van het aantal bezoekers dat thuis wordt toegestaan, naar twee.

De NOS heeft uit de mond van 'ingewijden' ook vernomen dat de horeca de mogelijkheid krijgt het terras weer te openen. De veranderingen zouden volgende week woensdag, 28 april, moeten ingaan.

De mogelijkheden op het terras zouden nog zeer beperkt zijn en bijvoorbeeld alleenstaanden geen plezier verschaffen. Volgens de bronnen zouden op geopende terrassen maximaal twee mensen aan een tafeltje mogen aanschuiven, die ook nog eens uit hetzelfde huishouden afkomstig moeten zijn. Om zes uur 's avonds zouden de terrassen ook weer dicht moeten.

Afgelopen vrijdag leek het er nog op dat er van versoepelingen voorlopig geen sprake zal zijn, gezien de opmerkingen van Rutte voor de camera dat het ook pas tot aanpassing van de beperkingen zou kunnen komen in mei, mogelijk zelfs half mei. Minister Ferd Grapperhaus gaf volgens de NOS al aan dat de betrokken ministers gisteren na het overleg op het Catshuis al met 'positiever gemoed' vertrokken. 

Naar de redenen voor de optimisme is het vooralsnog gissen.

Vanmiddag overleggen de burgemeesters, in persoon van de voorzitters van de veiligheidsregio's met het kabinet. Vorige week al pleitten de burgemeesters van met name de vier grote steden voor het openstellen van terrassen, om de toeloop op andere plaatsen in de stad te beperken. Zij zeggen te vrezen dat handhaving onhaalbaar wordt.Gerelateerd