Verstekelingen vooral uit Irak en Koeweit

20-11-2019 Nieuws Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN - De vreemdelingen die gisteren werden aangetroffen in een koelcontainer op een ferry van DFDS, komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten, voornamelijk Koeweit en Irak.

Het onderzoek naar de herkomst van de verstekelingen is nog volop gaande, de definitieve herkomst kan nog niet met zekerheid worden vastgesteld. Onder de 25 personen zijn zes minderjarigen. De chauffeur van de vrachtwagen is een 39-jarige man uit Roemenië. Zijn rol wordt onderzocht.

Gisteravond keerde de Brittania Seaways van DFDS, onderweg naar Engeland, om. Gebleken was dat er verstekelingen aan boord waren. Het schip keerde terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen, waar de 25 personen van boord werden gehaald. Ze hadden zich verscholen gehouden in een koelcontainer, waardoor bij terugkomst medische zorg de eerste prioriteit kreeg. In de ziekenhuizen in de regio was al extra personeel opgeroepen.

De verstekelingen werden op de terminal onderzocht door het massaal uitgerukte ambulancepersoneel. Twee van de mensen uit de container werden overgebracht naar het ziekenhuis, omdat zij zich niet lekker voelden. Zij konden in de loop van de nacht het ziekenhuis verlaten.

Alle verstekelingen zijn aangehouden en overgedragen aan de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel). Ze worden gehoord. Er zal ook worden gekeken of zij mogelijk in een ander land een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Als dat het geval is, worden zij naar dat land teruggestuurd.

Onderzocht wordt ook hoe de groep door de controles bij DFDS kon komen; doorgaans wordt daar een hightech scansysteem gebruikt om personen te detecteren.


Gerelateerd